Zöld utat kapott a zalaegerszegi tesztpálya

Megkezdődhet Zalaegerszegen a mintegy negyvenmilliárd forintos beruházással tervezett autóipari tesztpálya megvalósítása a nemzetgazdasági tárca és az érintett egyetemek képviselőinek szerdai helyszíni egyeztetése, valamint a város közgyűlésének döntése után.

A testület határozata alapján a város terület biztosításával és a környezet előkészítésével járul hozzá az Európában is egyedülálló, önvezető járművek számára is alkalmas autóipari tesztpálya megvalósításához.     Zalaegerszeg 250 hektáros területet biztosít, és a települési operatív programból csaknem hárommilliárd forintos közműfejlesztési beruházással vesz részt a beruházásban. Az első, az önvezető járművek tesztelésére alkalmas pálya 2017-2018-ra lehet kész, a legnagyobb tesztpálya építésének befejezése pedig 2020 és 2022 között várható.

A várhatóan további cégek, szolgáltatók letelepedésével is járó fejlesztés révén közvetlenül 100, közvetve pedig további 350 magasan kvalifikált, vagyis kutatói, fejlesztői, mérnöki álláshely jöhet létre a megyeszékhelyen.