Volkswagen e-Golf teszt: jobb, mint az igazi

Új értelmet nyer a villanyhajtással a Volkswagen Golf: kevés kompromisszumért cserében teljes értékű, kényelmes, biztonságos, szép, megbízható és nagyon környezetkímélő autót kapunk. Ára nagyon magas, de a céges garázsban példát mutat és begyűjti az elismerő pillantásokat. Üzenete: a főnök szerény és gondol a gyermekeinkre. Száz kilométert 400 forintból tesz meg.

5

Hogy néz ki?

Vannak a szürke Golfok és vannak az ütős, tuningolt, felhergelt GTI-k, GTD-k, amelyek igen dögösek, az R változatról nem is beszélve. Aztán van az e-Golf és a GTE, mindkettő látványosan jól néz ki, hatalmas C alakot formáló LED-csíkkal, kékkel díszített hűtőmaszkkal, LED-es lámpákkal, egyedi felnikkel és jól leültetve. A különleges Golfok között a legizgalmasabb az elektromos. Minden megtett kilométeren a természet megkönnyebbült sóhaja kísér bennünket, ennyivel tartozunk a jövőnek, a gyermekeinknek, unokáinknak. Minden autónak ilyennek kellene lennie, az elektromos Golfban ülve átkozzuk Dieselt, de Rochas-t és Ottót, hagyni kellett volna, hogy a villanyhajtás érvényesüljön.

13

A beltér golfos, rendezett, németesen tökéletes, otthonos és ha a műszerfalra nézünk, hordoz egy keveset a jövőből is. Ott van például a visszatöltést jelző műszer, vagy a 12 ezerig skálázott fordulatszámmérő. Gombnyomásra indul az autó (dacára a bicskakulcsnak), a ready felirat jelzi, hogy mókára kész a villanymotor, ha padlóig lenyomjuk a jeladót (ez a gázpedál) fülig szalad a mosoly az arcunkon.

6

A hátsó üléseken utazók kényelmét egy pici alagút zavarhatja meg a padlóban, ott találhatók az akkumulátorok, a csomagtérből is elvesznek egy keveset (341 literes, lehajtott ülésekkel 1233 liter), de az a negyven liter nem oszt és nem szoroz, a Golf csomagtere amúgy sem a nagyságáról híres. A kocsi légellenállási együtthatóját 10 százalékkal, 0,28-ra csökkentették a hagyományos Golfokhoz képest, ami nem csak az energiafogyasztást, de a szélzajt is csökkenti.

8

Hogy megy?

A lítiumionos Panasonic akkumulátorok tömege 318 kiló, névleges kapacitása 24,2 kWh. 27 modulból és összesen 264 cellából áll. Az e-Golfnak száz kilóval csökkent a terhelhetősége 450 kilóra. A Volkswagen saját fejlesztésű 85 kilowattos villanymotorját egybeépítették az egyfokozatú erőátvitellel, a differenciálművel és a rögzítőfékkel. Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 10,4 másodperc alatt gyorsul az autó. Ennél beszédesebb, hogy hatvanra 4,2 másodperc alatt ugrik, gyorsabban, mint a 220 lóerős Golf GTI. Nyolcvanra 6,9 másodpercig tart a menet.

11

Milyen vezetni?

Szó volt már padlóig nyomott jeladóról és a fülig mosolyról. Megunhatatlan az eszement gyorsulás ismételt átélése, csak az gátol meg a folyamatos cikázástól és minden más autós megelőzésétől, hogy ilyenkor erősen fogy a hatótávunk, és nekünk az az istenünk, ha elhagy, nincs tovább. Normál, eco és eco plusz üzemben használhatjuk az autót, az elsőben 115 lóerő, 270 newtonméter, 140 kilométer/órás végsebesség és teljes klíma áll a rendelkezésünkre, a másodikban 95 lóerő, 220 Nm és 120 kilométer/óra, valamint korlátozott klíma, a harmadikban 75 lóerős és 155 newtonméteres a kocsi, a végsebesség 95 kilométer/óra és nincs klíma. Pár kilométer hatótávot ad a sebességről való lemondás, mégis én inkább a gyengébb menetteljesítmény mellett döntöttem, csak ha előzni akartam, vagy éppen fitogtatni a villanyhajtás előnyeit, akkor kapcsoltam normál üzembe. A váltó B állását azonban gyakran fék helyett használtam, ilyenkor erős a motorféküzem, azaz a visszatöltés. A motorféket egyébként három állásban (D1, D2, D3) lehet használni, alapból vitorlázik az autó, alig tölt vissza, ha elengedjük a pedált. Fékbetétekre nem nagyon lesz szükségünk, a villanyautók nagy előnye, hogy nincs váltó, kuplung – ezek nem romlanak el és a fékeket sem sokszor vesszük igénybe.

7

Futóműve kemény, tömege az akksik miatt 1510 kilogramm, ezt kanyarokban érezzük. Többnyire takarékos módban közlekedtem, csak néha szállt el az agyam, de akkor nagyon. Egyik alkalommal egy füstölgő kétliteres dízel Peugeot 307-essel hozott össze a sors. Szét volt tuningolva, a sofőrnek meg zabszem szorult a fenekébe. Egy darabig szagoltam mögötte a füstöt, de aztán a Grassalkovich úton egy, a kanyarodó autóknak előnyös, később elfogyó sávból úgy megelőztem, és vele együtt még vagy tíz autót, hogy most is tanakodnak az útszélen, mi lehetett? Ufó? Eszméletlenül gyorsul, imádnivaló ilyenkor. A száguldozással az addig kínosan őrizgetett 11,3 kWh/100 kilométeres fogyasztást 11,7-re rontottam és veszítettem 2-3 kilométer alatt 20-25 kilométer hatótávot. Megérte.

1

Mennyibe kerül?

Kimondani is sok, hogy 11,2 millió forint a legtakarékosabb Golf ára, kétszer annyi mint egy normál, jól felszerelt sima Golf vételára, tesztautónk extrákkal (ülésfűtés, navigáció stb.) 12 millió forintnál is többe került. Üzemeltetése legalább olcsó, tesztünkben 11,1 kWh/100 literes fogyasztást mértünk, ami azt jelenti, hogy kábé 400 forintból elmegyünk 100 kilométert. Benzinre átszámolva alig eszik többet száz kilométerenként az autó, mint 1 liter. Töltése nem bonyolult, ha van gyorstöltőnk, akkor félóra alatt tele a tank, fali konnektorból azonban lassú a tankolás, 2,3 kW teljesítményű hálózaton mintegy 13 órát vesz igénybe a teljes töltés (gyári zsinórja három méter hosszú), 3,6 kW-oson nyolc óra. A hatótáv 190 kilométer. Tesztünk során 202 kilométer volt a legtöbb, amit kiírt a fedélzeti számítógép, a letesztelt táv 189 kilométer volt. Eddig ezzel mentem a legtovább a kipróbált villanyosok közül (iOn, Leaf, e-up!, i3).

Kép és szöveg: Biró Csongor

12 10 9 3 2