Esélyük sincs a túlsúlyos teherautóknak

Bírságra számíthatnak a túlsúlyos teherautók; jövő év első napjától a gyorsforgalmi úthálózat 89 pontján méri a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. az áthaladó gépkocsik súlyát – írja a Magyar Idők.

Török Szabolcs, a NÚSZ Zrt. szóvivője a lapnak elmondta, a tengelysúly mérésére alkalmas érzékelőket az útburkolatba építik be. Az áthaladó járművek képe és rendszáma alapján a rendszer képes megállapítani, mennyi az adott gépkocsi megengedett súlya, és ezt veti össze a mért adattal. A túlsúlyos járművek üzemeltetői büntetést kapnak.

A rendszer telepítése az év végéig megtörténik, 2017. január 1-jén pedig megkezdődhet a tesztüzem, jövő július 1-jétől pedig már élesben működik a rendszer.

A túlsúlyos járművek arányának néhány százalékos csökkenése 15-30 százalékkal mérsékelhetné az útfelületen a rongáló hatást. Ha egyetlen ilyen jármű sem közlekedne, a közúthálózat igénybevétele a felére esne vissza. Továbbá a túlsúlyos járművek balesetveszélyt is jelentenek, hiszen csak hosszabb fékúttal képesek megállni.

A NÚSZ Zrt. tavaly októberben közbeszerzési eljárást írt ki a nemzeti tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat kialakítására. Az uniós értesítőben nemrég megjelentek szerint augusztus elején megkötötték a szerződést a tárgyalásos eljárás győztesével. Az i-Cell Mobilsoft Zrt. és a Reaszfalt Kft. alkotta konzorcium nettó 19,9 milliárd forintért végzi el a feladatot.

 

1 Comment on Esélyük sincs a túlsúlyos teherautóknak

Comments are closed.