Ez a világ leggyorsabb villanyautója

Minden korábbi rekordját megdöntötte a világ leggyorsabb elektromos autója, a Venturi Buckeye Bullet (VBB-3), amely elérte az óránkénti 576 kilométeres csúcssebességet – jelentette be a gépkocsi konstruktőre.

Az LVBB-3 egy másik rekordot is megdöntött, amikor egymérföldes (1,6 kilométer) távon 549,43 kilométer/órás sebességgel haladt. A rekordokat a gépkocsival a Salt Lake Cityhez közeli Bonneville sós síkságon állította fel az elektromos gépkocsi vezetője, az amerikai Roger Schroer. A Bonneville-tó kiszáradt medrének tükörsima felszínén már számos szárazföldi sebességrekordot állítottak fel gépkocsival.

A VBB-3-at az Ohiói Egyetem diákjai fejlesztették ki a sportautókat gyártó Venturi cég közreműködésével. Az amerikai elektromos autó legutóbb 2010-ben állított fel gyorsasági rekordot, amikor elődje, a Buckeye Bullet 2.5 egymérföldes (1,6 kilométer) szakaszon óránkénti 495 kilométeres átlagsebességet ért el, míg csúcssebessége 515 km/h volt. Az új fejlesztésű autóval a Giorgio Rizzoni vezette ohiói csapat el akarja érni a 643,7 km/h sebességet.

venturi6-1