BMW i3 teszt: száguldás, villany, szeretem

Az autók közül az egyik legzöldebbet, a BMW i3-ast tettük próbára. A jövőből jövő jópofa jószágot jó vezetni, fülig ér a szánk, ha meglódul. Mostantól ennek a modellnek a beszerzését az állam is támogatja, nem is kevés pénzzel.

Hogy néz ki?

Furcsa gombóc első ránézésre, de ha tüzetesebben körbejárjuk, felfedezzük, értékeljük és megértjük rendhagyó formavilágát. Ilyen autó nincs több. Nem egy sorozat villanyosítása, hanem kezdettől fogva villanyautónak készült. Alvázas, alumínium padlólemezébe van építve az akkumulátora, farában hajt a csomagtartó alá helyezett villanymotor. Mindezen szénszálas, könnyű utascella foglal helyet, az autó bőre sem lemez, hanem különleges műanyag. A kocsi így masszív, erős, biztonságos és mégis könnyű. Tömege alig 1,2 tonna, jóval könnyebb bármilyen hasonló méretű villanyautónál, súlyelosztása 50-50 százalék.

1

Minden, ami az i3-assal kapcsolatos, a fenntarthatóság jegyében született, legyen szó a lipcsei gyártásról, az újrahasznosított anyagokból készült kárpitokról, vagy a virslikről, amin az i3-as szalad. A minimális gördülési ellenállás érdekében extrém kinézetű 19 hüvelykes felnikre elöl 155, hátul 175 milliméter vastagságú gumiabroncsok kerültek.

9

Berendezése elegáns, futurisztikus, egyedi és különleges, minden ízében prémium. A műanyagok alapja túlnyomórészt rostmályva, a hátul is kényelmes ülések kárpitozásába sok gyapjút használtak, a nyomokban van bőr utánzat is a kényelmes és könnyű üléseken, a kredenc igazi fa, ráadásul eukaliptusz. Digitális kijelzőből kettő van, a sofőr előtti mutatja a hatótávot, a fogyasztást, a sebességet, a távtartós tempomat, illetve a torlódásasszisztens és a nappali gyalogosfelismerés jelzéseit. A nagyobb központi kijelzőn jelennek meg további menetadatok, a 3D-s, Google Earth térkép, szórakoztató- és információs menük tömkelege. A navigációban látjuk, hogy meddig juthatunk el az aktuális töltöttséggel.

7

Tetszik az utca emberének, főleg a béemvések vannak oda iránta. Az M0-áson egy Lumma tuningos hatos kabriós kétszer körbeautózott majd feltartott hüvelykujjal fejezte ki tetszését. Az autó vidám, LED-es lámpái elöl-hátul mosolyognak.

Hogy megy?

Az elektromos motor, a teljesítmény-szabályzó elektronika és a nagy teljesítményű lítiumion-akkumulátor a BMW-csoport saját fejlesztése és gyártása. A szénszál-erősítésű műanyag (CFK) alkalmazása az utascellában kiegyenlíti a lítiumion-akkumulátor többlet tömegét.

6

Folyadékhűtéses, 360 voltos szinkronmotor dolgozik a 3999 milliméter hosszúságú, négyüléses BMW i3 farában, az alapból 260 literes, a hátsó két ülés síkba döntésével 1100 literesre és 1,4 méter hosszúságúra bővíthető csomagtér alatt. Az 50 kilogrammot nyomó villanymotor maximális igénybevételnél 170 lóerő (125 kW) leadására képes, a forgatónyomaték csúcsa 250 Newtonméter, mely kezdettől rendelkezésre áll. Az állandóan leadott teljesítmény 102 lóerő. Lítiumionos akkumulátora 230 kilogramm, nyolc egységből áll, modulonként 12 cellás, 355 voltos, 60 Ah-s, kapacitása 21,6 kWh, amiből 18,8 használható fel. Automatikus hűtést és fűtést kap, attól függően milyen a külső- és üzemi hőmérséklet. Hagyományos konnektorból 8 óra alatt telíthetjük az akkukat. A töltés programozható, ahogyan elektromos klímával előhűthetjük, vagy télen előfűthetjük az utasteret. Gyorstöltővel fél óra alatt nyolcvan százalékosra tölthetjük fel.

5

Meglepően erős a motorféküzem, azaz a visszatáplálás, sokkal agresszívebb, mint várnánk, sokszor az övelőfeszítő ránt rajtunk egyet. Száz kilométer/órás sebességről mintegy kétszáz méter alatt megáll. Ha elengedjük a pedált, kigyulladnak a féklámpák, így nem rongyol belénk egy gyorsabban mögöttünk érkező autós. Fékezni alig kell. Amint a vezető elveszi a gázt, a fékezési fázisok alatti energia-visszatáplálás lép működésbe. Az elektromos motor ekkor generátor-üzemmódra váltva táplál elektromos áramot a lítiumion-akkumulátorba, mégpedig pontosan szabályozható fékhatás mellett. A rekuperációs teljesítmény ennek során a sebesség függvényében alakul, így a magasabb sebességtartományokon a gazdaságos vitorlázás üzemmódja aktiválható, míg lassú tempónál intenzív fékhatás érhető el.

Parkolni könnyű vele, első kerekei twingószerűen kitekerhetőek, így fordulóköre kicsi, 9,86 méter. Könnyű beszállni a kocsiba, még hátra is, bár onnan az előre nyíló ajtót nehéz kinyitni, ha nem nyitják ki nekünk kívülről. A kiszállás körülményes, nincs B oszlop.

3

Korszerű lítiumion-akkumulátora a mindennapos közlekedés során 100-120 kilométer hatótávot biztosít, amely az eco pro (legfeljebb 130 kilométer/órás sebességkorlátozással), illetve az eco pro+ üzemmód használatával (klíma nélkül és legfeljebb 90 kilométer/órás ajánlott sebességgel) 130-150 kilométerre növelhető. Nálam átlagos használatban 140 kilométeres volt a hatótáv, de amikor a végletekig legyorsultam minden autóst, akkor is legalább 100 kilométerrel gazdálkodhattam. Ha tartósan száz fölött hajtjuk, a fogyasztása 18-20 kWh/100 kilométerre nő, nálam a négyszáz kilométeres teszt során 12,8 kWh/100 kilométert fogyasztott az autó, azaz kb. 500 forintba kerül 100 kilométer autózás (37 forintos kedvezményes áramot tankolva).

Milyen vezetni?

Egyterűsen magasan ülünk, a forgalomra jól rálátunk, de nem is ezért parádés vezetni, hanem bika motorja miatt. A nyomaték rögtön az egekbe repít, úgy gyorsul nulláról hatvanra (3,7 másodperc), mint egy BMW M3. 100 kilométer/órához 7,2 másodpercre van szüksége. Majdnem olyan élmény a vezetése, csak a V8-as (az új már V6-os) ordítása hiányzik. Helyette van metrós-trolis-targoncás süvöltés, meg egy kis szélzaj nagy sebességnél. Furcsa, de ez a villanyautó ebben sem kér kompromisszumot, lehet vele gyorsan is közlekedni. Végsebessége 150 kilométer/óra, a kijelzőn azonban ennél nagyobb sebességet is láttunk. Nagy tempónál is stabil, sőt a kanyarokban is meglehetősen sportosan fordul. Eszméletlenül tetszik a gyorsulása, cikázunk a többi autós között, akik kénytelenek elfogadni, hogy egy másik ligában játszanak. Nincs ellenfele, eleve megdöbbennek a láttán, de amikor faképnél hagyjuk őket, köpni-nyelni nem tudnak. Meglett férfiak szeme sarkába varázsoltam kigyorsításokkal örömkönnyeket, nem hitték, hogy így lehet gyorsulni. Alacsony sebességnél nem vág még hátba a villany, a kikapcsolhatatlan ESP nem engedi kipörögni a kerekeket, de 40 kilométer/óra sebesség fölött kiüti a biztosítékot a soha megszűnni nem akaró folyamatos és durva gyorsulás. Futóműve kemény, a virsli kerekek nem tűrik jól az úthibákat, de ez semmit sem ront a vezetési élményen.

2

Mennyibe kerül?
Fenntarthatóság ide vagy oda, a zöld BMW ugyanolyan drága mint mezeibb társai, sőt. Az i3-asért (60 Ah-s normál akkumulátorral) 11,88 millió forintot kérnek el, de a tesztelt változatra még legalább plusz 4-5 milliót költenünk kell, hogy élvezhessük szolgáltatásait (elektromos panorámatető, harman kardon hifi, vezetéstámogató rendszerek). Javít a helyzeten, hogy a kormány a napokban bejelentette, hogy a vételár 21 százalékával, maximum 1,5 millió forinttal támogatja az elektromos autók vásárlását, így a zöld rendszámmal (az autó fotózásakor még hagyományos rendszám volt a tesztautón) járó kedvezmények mellett az autó alapára is olcsóbb lett.

Kép és szöveg: Biró Csongor