Visszaesés a német gyáriparban

A gyenge külföldi kereslet miatt jelentősen csökkentek júniusban a német gyáripari megrendelések, ami arra utal, hogy a világgazdasági bizonytalanságok nyomást gyakoroltak a legnagyobb európai gazdaságra a második negyedév végén is.

A német gazdasági minisztérium pénteken közölte, hogy az előzetes adatok szerint szezonális és naptári hatással kiigazítva az év hatodik hónapjában 0,4 százalékkal zsugorodtak a német gyáripari megrendelések az előző havihoz képest.

A júniusi visszaesés meglepetést okozott, mivel elemzők 0,6 százalékos bővülést vártak a májusi felülvizsgált és felfelé módosított – stagnálásról 0,1 százalékos növekedésre változtatott – adat után.

Éves összevetésben a kiigazítatlan adatok szerint 3,1 százalékkal zsugorodtak a német gyáripari megrendelések júniusban az előző havi 0,2 százalékos csökkenés után. Elemzők ennél kisebb mértékű, 1,5 százalékos visszaesésre számítottak.

Júniusban a hazai megrendelések 0,7 százalékkal nőttek, miközben az euróövezeti országok új megrendelései 8,5 százalékkal estek vissza a német termékek iránt az előző hónaphoz képest. A nem euróövezeti országok megrendelései viszont 3,8 százalékkal növekedtek.

A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 0,7 százalékkal csökkentek májushoz képest, miközben a termelőeszközöket gyártó vállalatok 0,2 százalékos, a fogyasztási cikkek termelői pedig 0,7 százalékos visszaesésről számoltak be.

Az idei első fél év egészében a német gyáripari megrendelés-állomány enyhén meghaladta a tavalyi bázisidőszakét. A német gazdasági minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a gyáripar nagyon mérsékelten reagált a brit uniós tagságról rendezett júniusi népszavazás váratlan eredményére, így a rendelésállomány enyhe bővülésére számítanak a jövőben is. Elemzők viszont aggódva várják a júliusi adatokat, amelyekből már érezhető lesz a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető referendum hatása, megmutatkozhatnak a lassulás első jelei.