Veszteséget halmoz a Tesla

Csaknem 60 százalékkal nőtt az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla vesztesége az idei második negyedévben.

A kaliforniai székhelyű vállalat sorozatban a 13. negyedévet zárta veszteséggel, miközben árbevétele 33 százalékkal, 1,3 milliárd dollárra (363 milliárd forint) emelkedett. A veszteség bő 290 millió dollár volt a 2015 második negyedévi 184 millió dollár után.

A Tesla ütemesen növeli a termelését: az év második felében 50 ezer autó leszállítását tervezi; tavaly egész évben gyártottak ennyit. A második negyedévben viszont csak 14 ezer 400 Tesla készült el a tervezett 17 ezerhez képest. Az idei év végére 80 ezer vevő juthat hozzá elektromos autójához.

Iparági elemzők figyelmeztettek: továbbra is kétséges, hogy a Teslának sikerül-e 2018-ra évi 500 ezer darabra föltornászni a gyártást, ahogy azt Elon Musk cégvezető ígérte. A vállalatnak egyelőre gondot jelent a tömeggyártás. Megfigyelők szerint a megoldás része lehet az az óriási üzem, amelyet Musk pénteken avatott föl Nevada államban, és ahol elektromos autókba beépíthető akkumulátorcellákat fognak előállítani nagy tételben.

A Tesla jelenleg két luxusmodellt kínál: a Model S sportautót és a 2015 őszén piacra dobott Model X egyterűt. A tervek szerint 2017 végén indulna a harmadik modell, a középosztály számára is elérhető Tesla Model 3 gyártása. A modellből májusig 373 ezer darabot rendeltek meg szerte a világon.    A Tesla csütörtökön jelentette be, hogy év végén megnyitja első kereskedését Dél-Koreában.