A vártnál jobb lett a Toyota eredménye

Csaknem 15 százalékkal csökkent a Toyota üzemi eredménye éves összevetésben a június végével zárult negyedévben, részben az eladások csökkenése, de elsősorban a kedvezőtlen árfolyamhatás – az erős jen – miatt.

Japán legnagyobb autógyártója csütörtökön közölte: 642 milliárd jen (csaknem 1800 milliárd forint) üzemi eredményt ért el a pénzügyi év első negyedévében. Az elemzők nem egészen 500 milliárd jent vártak.
A gyártó 1700 milliárd jenről 1600 milliárd jenre csökkentette az egész évre vonatkozó üzemieredmény-várakozását. Ez 44 százalékos visszaesés lenne éves összevetésben, és négyéves mélypontot jelentene.

Az értékesítési árbevétel csaknem 6 százalékkal, átszámítva 64,9 milliárd dollárra esett. Az Egyesült Államokban 4 százalékkal csökkentek az eladások 2015 ugyanezen időszakához képest.

Ahogy a többi, exportra termelő japán nagyvállalatot, a Toyotát is megviseli a jen erősödése. A japán fizetőeszköz 102 körüli szinten – sőt az alatt – áll a dollárral szemben, miközben a vállalat 105 jennel számolt. Ugyanígy euróban számolva 120 jen volt az árfolyam-előrejelzés, miközben egy euróért jelenleg nem egészen 113 jent kell adni.