Skoda Superb Combi teszt: több mint prémium

A legnagyobb Skoda egyben a legjobb is. Árérték arányban nincs párja, ahogy a csomagtér méretében és a hátsó lábtér tekintetében sincs versenytársa.

Hogy néz ki?

Bár 666 kilométerrel az órában ültem be a Skoda Superb Combiba semmi ördögit nem találtam benne. Sokkal inkább égi áldásként tekintettem minden percre, amit ebben a nagyszerű kocsiban eltölthettem. Már elődei is megbotránkoztatóan jó autók voltak, de az új, teljesen megújult Superb Combi már-már zavarba hozóan prémium autó.

Skoda Superb Combi

Arculati, kényelmi, technikai és praktikus megoldásait tekintve lepipálja a konszern egyik legpatinásabb termékét, az Audi A6-ost is. Hatalmas méretei az Audi A8-as kényelmét hozzák egy-két kategóriával lejjebb, minőségi beltere és műszaki felkészültsége pedig örömmel tölti el használóját. Rég vezettem ennyire harmonikusan tökéletes autót, ami szinte minden élethelyzetre megoldás lehet: legyen a használója politikus, sokgyerekes családapa, üzletember, gazdálkodó, sportoló, igényes művész, vagy finomkezű sebész. Hatalmas csomagtartója minden pakkot elnyel, okos megoldásaival pedig könnyedén berendezhetjük a teret. Van hozzá elválasztó hálónk, akasztónk, tároló sarkunk és sok egyéb praktikum. Ezt a sort gazdagítja immár két esernyő, amelyek az ajtók oldalából varázsolhatók elő.

Skoda Superb Combi

Hogy megy?

Kétliteres dízelmotorja 150 lóerős, nyomatéka izmos, 340 newtonméteres, hatsebességű dupla kuplungos váltója összhangban működik csendes, és kulturált motorjával. Hatótávja 1200 kilométer fölötti.

Skoda Superb Combi

Milyen vezetni?

Minden helyzetben fölényesen vezethető, kormányzása pontos, futóműve kifogástalanul csillapít és a sportos kanyarvételt is támogatja.

Skoda Superb Combi

Mennyibe kerül?

Alapára a legkisebb 1,4 literes, 125 lovas benzinmotorral 7,6 millió forinttól indul. A tesztelt változat indulóára 8,53 millió forint, de gazdag felszereltséggel (bixenon fényszórók távolsági fényasszisztenssel, LED-es nappali fény, tempomat, DSG-váltó, médialejátszó, elektromosan állítható ülések, stop-start, hegymeneti asszisztens, csomagtér-rendezők, kétzónás klíma, parkoló radarok, hét légzsák, telefonkihangosító) a Skoda Super Combi ára is prémiumos, 10 millió forint. Plusz extrákkal (DAB-rádió, fáradtságérzékelő, holttérfigyelő, 18-as kerekek, Bluetooth, Amundsen navigáció, Alcantara üléskárpit) az ára még zsírosabb: 11,77 millió forint. Sok pénzért sok teret kapunk, a cseh zászlóshajó csomagtartója 660 liter, ami 27 literrel nagyobb az elődmodelléhez képest. Ledöntött hátsó üléstámlákkal a tágas óriás 1950 literes teret kínál. Akár 3,10 méter hosszú tárgyak is elhelyezhetők az új Superb Combi belső terében. A hátsó üléstámlák a csomagtérben elhelyezett fogantyúk segítségével is ledönthetők.

Kép és szöveg: Biró Csongor

DSC_0079 DSC_0064 DSC_0058 DSC_0057