Megugrott az Alteo árbevétele

Alteo
Az Alteo csoport 68 százalékkal, 6,783 milliárd forintra növelte árbevételét az első fél évben az előző év azonos időszakához képest, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) pedig 201 százalékos növekedéssel 1,645 milliárd forintra emelkedett ugyanebben az időszakban – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az idei első fél évet a magyar energetikai vállalatcsoport 711,2 millió forintos nettó eredménnyel zárta. A csoport teljesítményét nagyban befolyásolta a Sinergy cégcsoport megvásárlása, illetve az ezzel kapcsolatos integráció – közölték.

A közvetlen ráfordítások emelkedése az árbevétel növekedésétől jelentősen elmaradt, mindössze 50 százalékkal volt magasabb az összehasonlító időszakinál. Az első hat hónapban az árbevétel 20 százaléka származott villamosenergia-kereskedelemből, a hőértékesítés adta a 32 százalékát, a villamosenergia-termelés aránya pedig a tavalyi év azonos időszakához képest 27-ről 31 százalékra nőtt, amelynek negyedét a megújuló alapon termelő erőművek biztosították.

A Sinergy megvásárlásával a vállalatcsoport külső erőműveknek is nyújt üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat, az ebből származó forgalom az összes árbevétel 14 százalékát tette ki 2016 első felében – közölték.

A tájékoztatás szerint a vállalatcsoport számára fontos fejlemény volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta az Alteo Group anyavállalata, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. nyilvános részvény-kibocsátási tájékoztatójának közzétételét, amivel megnyílt a lehetőség a vállalatcsoport esetleges őszi nyilvános részvényértékesítése előtt. Szintén kiugrási lehetőséget jelent az Országgyűlés által idén júniusban elfogadott megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított villamos energia átvételi támogatási rendszer (METÁR). A várhatóan jövő év elején életbe lépő rendszerrel a becslések szerint mintegy 500-600 milliárd forintnyi új fejlesztés indulhat el a közeljövőben – közölte a cég.

Az Alteo részvényei 2010 októberében jelentek meg a Budapesti Értéktőzsdén, jelenleg a T kategóriában forognak. Legutóbbi záróáruk 4990 forint volt, az elmúlt egy évben a legmagasabb ár 5200, a legalacsonyabb 2800 forint volt.