Mazda CX-3 teszt: nagy szíve van

Akinek tetszik a kettes Mazda, de szeretne valami különlegesebbet, az bátran dönthet a CX-3 kis szabadidő-autó mellett. 4×4-esként telitalálat, de elsőkerék-meghajtással is jó társ.

Hogy néz ki?

Pompás kék színt kapott a tesztautóm, amely már önmagában is feldobja a szürke őszbe hajló hangulatot. A kettes minden szépségét megtartotta, a picit megemelt hasmagassággal és a fekete, offroados külső díszítőelemekkel, illetve a sportosságot sugárzó kétoldali vaskos kipufogókkal még jócskán rá is tettek a tervezők. A CX-3-as dögös, szerethető, lágy, selymes, kecses, pont mint egy keleti táncosnő. Minden él, minden hullám a helyén van, a harmónia beszél összes szegletéből.

Mazda CX-3

Bent maradt a megszokott mazdás rend, bőr került a műszerfalra is, a kerek műszerek azt mutatják, hogy minden a legnagyobb rendben, megnyugodhatunk, révbe értünk. Az Attraction felszereltség minden jóval kényeztet: van automatikus klímánk, ülésfűtésünk, érintőképernyős navigációs és szórakoztató egységünk, a biztonságunkról teljesen LED-es fényszórók, városi vészfékasszisztens, sávelhagyásra búgással figyelmeztető rendszer, valamint tolatóradar is gondoskodik. A tükrök nagyok, a kilátás jó, a vezetőülés kényelmes. Dupla padlós csomagtartója 350 literes, pereme magas, nem síkban ledönthető hátsó ülésekkel 1260 liter legnagyobb űrtartalma.

P1290322

Hogy megy?

A kettes módosított padlólemezén a hármas motorjai dolgoznak. A kategóriában egyedülálló módon tesztautónkat kétliteres (1998 köbcentis) 120 lóerős turbómentes Skyactiv (sűrítései aránya 14,0:1) hajtotta – nem középiskolás fokon. Egyenletesen kapjuk az erőt, a 204 newtonméteres maximális nyomaték már a 2800-as fordulattól megérkezik, a 120 lóerős legnagyobb teljesítményig hatezerig kell felpörgetnünk az igen csendes motort. Az üresen 1155 kilós kocsit a kétliteres motor könnyedén mozgatja, élvezetes vele a közlekedés. Végre van motorhang is, a kétliteres orgánuma szépen szól, alapjáraton csendes, de kihúzatva férfiasan karcos.

P1290331

Milyen vezetni?

Futóművét a Mazda 2-től örökölte (elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros), felfüggesztése feszes, fékjei harapósak. A CX-3-as erőssége, hogy 4×4-es hajtással is választhatjuk. Elsőkerekes tesztautónk is szerette a kanyarokat, fürgén haladhatunk városban és országúton egyaránt, szereti a dinamikus vezetést, egészen 192 kilométer/óráig hajszolhatjuk, álló helyzetből száz kilométer/órára kilenc másodperc alatt jut el. Az i-stop névre keresztelt stop-start rendszer okosan és gyorsan dolgozik.

P1290344

Bármennyire is szabadidő-autós a kocsi jellege, a CX-3 sportos, kormányzása, váltója, futóműve tökéletes. Hibát nem találtam benne.

P1290327

Mennyibe kerül?

A CX-3 nem olcsó autó, de mazdás tulajdonságainak a tudatában nem is drága, ezt a minőséget meg kell fizetni. 120 lóerős benzinessel a hobbiautó alapára 4,459 millió forint, tesztautónkat Attraction felszereltséggel 6,019 millió forintért kínálják. Nagy motorral sem túlzott az étvágya, a több mint 300 kilométeres teszten 6,3 litert fogyasztott száz kilométerenként.

Kép és szöveg: Biró Csongor

P1290338 P1290326 P1290315 P1290308