Magyar fejlesztésű Volvo szállíthat utasokat sofőr nélkül

Sofőr nélküli autókkal szállítja az utasokat az Uber az egyesült államokbeli Pittsburghben.

A fuvarmegosztó 300 millió dollár értékű megállapodást kötött a kínai tulajdonban lévő Volvo autógyártóval vezető nélküli autók közös fejlesztéséről. Néhány, Volvo XC90 típusú – különleges felszereltségű – városi terepjárót állítanak üzembe két héten belül. Az önvezető autókban az Uber két-két alkalmazottja fog ülni, az egyik a vezetőülésen, kezét a kormányra téve, a másik az anyósülésről fogja felügyelni az automata működését.

Az Uber szeretné, ha néhány hónapon belül 100 ilyen, vezető nélküli autója közlekedne a pennsylvaniai városban és környékén, de máshol egyelőre nem tervezik, hogy élesben tesztelnék ezt a technológiát.    Noha számos cég tesztelt már vezető nélküli autókat a közutakon, ez az első eset, hogy a nagyközönség számára is elérhető lesz az új technológia.

A vezetőnélküli technológia jelentős részét a magyar AdasWorks információtechnológiai vállalat fejlesztette a Volvo számára. Kishonti László a cég vezetője korábban elmondta, hogy a svéd Volvóval van a legfontosabb projektjük. A Volvo önvezető autójába ők szállítják az intelligens surround view-t. Hosszabb távon, amit a Volvónak kifejlesztettek, azt több autógyártóval is megosztják.