Lexus NX300h teszt: a szépség diadala

A legszebb és leglátványosabb japán autót teszteltem. Kérdés, hogy a Lexus NX300h van-e olyan jó kocsi, mint amilyen lenyűgöző?

Hogy néz ki?

Szép. Gyönyörű. Egy merész álom megvalósulása, pengeéles vonalakkal, kontrasztos élekkel és tökéletességig csiszolt szögletekkel. Nagy sebességnél persze a forma diadala vereségbe csap át, az amúgy végtelenül halk hajtást enyhe surrogás zavarja száz kilométer/órás sebesség felett. Ilyenkor feljebb vesszük a tökéletes hifi (nem Mark Levinson) hangerejét, és tovább élvezzük a szépség, a luxus , a kényelem és a technika előnyeit. Fantasztikus autóban ülünk, egyrészt az űrből csöppent ide és a jövőt tárja elénk, másrészt minden fontos vívmányát az autóiparnak magában hordozza, mint egy jól nevelt, tradicionális japán. Az autózás egyik csúcsa, kategóriájának (prémium kompakt szabadidő-autó) a legjobb képviselője. Egyetlen ellenfele van, de a már öregecske é sokkal racionálisabb Q5 hibridet könnyedén lepipálja, a méretében és luxusában hasonló BMW X4 és Mercedes-Benz GLA csak hagyományos hajtásláncot kínál. Egyelőre.

Lexus NX300h

4,6 méter hosszú, 2,6 méteres a tengelytávja. Kényelmes akár öt személy számára. Csomagtartója első ránézésre kicsi, de egy hatalmas üreget rejt a padló alatt. Térfogata 475 liter, az ülések ledöntésével ez 1520 literre nő, tetőig pakolva 1600 literes.

6

Hogy megy?

Hajtásának szíve a 2,5 literes 155 lovas (114 kilowattos) VVT-i szelepvezérlésű és optimalizált elektronikus üzemanyag-befecskendezésű négyhengeres, stop-startos Atkinson-ciklusú benzinmotor. A hibrid hajtás első elektromotorja, generátora és teljesítményelosztó bolygóműve egyetlen, kompakt méretű hibrid váltóműben kapott helyet. A benzinmotor legnagyobb teljesítményét 5700-as percenkénti fordulaton, 210 newtonméteres legnagyobb nyomatékát pedig 4200-4400 percenkénti fordulatok között adja le. Első villanymotorja 143 lóerős (105 kW), maximális forgatónyomatéka 270 Nm. Az 50 kilowattos hátsóé 139 Nm.

13

A hibrid rendszer működése észrevétlenül zajlik, ha akarjuk, több monitoron is követhetjük az elektronok és a nyomaték mozgását, akár be is avatkozhatunk az EV üzemmód kapcsolóval. Sokkal takarékosabb nem lesz a haladás, a hibrid rendszer nálunk intelligensebben kezeli az energiaáramlást, de hangtalanul garázsba, kertbe beállni egy élmény. másoknak megmutatni, milyen a villanyautós luxus.

12

Elinduláskor az első és hátsó villanymotorok gyorsítják az NX 300h-t 65 kilométer/órás sebességig, csak ekkor kapcsol be ideális körülmények fennállása mellett a benzinmotor. 65 kilométer/órás sebesség fölött ez az Atkinson-ciklusú nagyon halk motor dolgozik, de szükség esetén segítséget kap a két villanymotortól. Padlógáznál a bődületes teljesítménynél csak a csatazaj nagyobb, ilyenkor a 2,5 literes motor teljesítménye a fokozat nélküli váltón át sikítva hatol a tengelyekre. Fékezéskor, lassításkor az mozgási energiát visszanyerő rendszer hasznosítja és a hátsó ülések alatti akkumulátorban tárolja. Akár több kilométert is megtehetünk elektromos módban, nálam a legnagyobb ilyen táv 1,5 kilométer volt kapcsolt EV-módban. Automatikus hibrid módban ennél hosszabb távokon is vitorlázik az autó, ha finoman kezeljük a gázt. Ilyenkor akár nyolc liter alatti fogyasztással is számolhatunk. Tesztem során össze is jött volna ez, de autópályára szólított a kötelesség és ott fél literrel megnőtt átlagban a fogyasztás, így a hatszáz kilométeres tesztet átlagban 8 literes fogyasztással zártam. Az 1,8 tonnás luxus szabadidő-autóhoz és közel 200 lóerőhöz képest nem is rossz eredmény, igaz, az ember egy hibridtől ennél sokkal kevesebbet várna.

11

Összkerékhajtása nem igazi terepre való, amolyan elektronikus, virtuális összkerékhajtás, igaz, különálló hatvannyolc lóerős villanymotor kapcsolódik be a hátsó tengely hajtásába, ha kell. Sárból, kis hóból könnyedén kiszabadul, de alacsony hasmagasságával és mélyre húzott kötényeivel, valamint a hiányzó differenciálzárakkal megmarad városi szabadidő-autó.

Milyen vezetni?

Parádésan halad, átsuhan minden úthibán, kormányzása olyan pontos, mint amilyen feszes a kanyarokban a futóműve. Élvezzük benne a lassú haladás fennkölt fölényességét, de ha kell, ideges, agresszív és pökhendi száguldásba csaphatunk át. Rajtunk múlik, hogy ráérős nyugdíjasként, vagy aranyban utazó maffiózóként, esetleg a két hajlamot vegyítő, számító és kegyetlen üzletemberként uraljuk az NX-et. Bárhogy tesszük, bárkik legyünk, élvezni fogjuk ezt a kocsit. Kivételesen jó az üléspozíciója, tömöttek az ülések, kiválóan látjuk és uraljuk a forgalmat. A sávelhagyásra figyelőt minden egyes alkalommal be kell kapcsolni, más márkáknál ezek a rendszereket egyszer kell csak aktiválni.

10

Lézeres csavarhegesztés és ragasztási technikák révén a karosszéria extrém merev, nem reccsen nagyobb úthibákon sem, a fekvőrendőröken még 50-60 kilométer/órás sebességnél is finoman lép át. Ebben partner MacPherson első rugóstagos és a kettős keresztlengőkaros hátsó futómű – az adaptív, intelligens, új generációs, lineáris szolenoid szelepeket alkalmazó vezérléssel, amely egyenként képes csillapítani a kerekeket.

Mennyibe kerül?

Kicsit magamutogatás a Lexus NX300h, de azért élünk, hogy kitűnjünk, kiemelkedjünk a tömegből. Ezzel a kocsival ezt megtehetjük. Igaz, komolya árat kér az egyediség. Lexus NX300h-t elsőkerék-meghajtással, kevesebb villanymotorral 11,4 millióért már kaphatunk, a tesztelt F-Sport csúcsváltozatért erre még közel 7 milliót kell fizetnünk.

9

Felszereltsége parádés, csak holttérfigyelőt nem ad (az Exclusive felszereltség sajátja Mark Levinson hififel és hátsó keresztirányú-forgalomfigyelővel, 360 fokos körkamerával). Elektromos mozgatású csomagérajtót, LED-fényszórót, LED nappali fényt, LED ködfényszórót, automatikus távfényt, közeledésre megvilágított kilincseket, érintésre nyíló ajtókat, panoráma napfénytetőt, parkolássegítőt, tolatókamerát, adaptív tempomatot, kormányzással beavatkozó sávtartót, ütközés előtti biztonsági rendszert, érintőpados vezérlésű navigációs rendszert, DAB-rádiót, online szolgáltatásokat (az otthon megtervezett navigációs útfonalat megosztott wifin, vagy pendrive-on keresztül betölti a kocsi navigációja), vezeték nélküli indukciós töltőt, hangvezérlést, kétzónás klímát (csak azokat az üléseket hűti, ahol ül valaki), nyolc légzsákot, ostorcsapás-nyaksérülést mérséklő első üléseket és fejtámlákat sorol. A lista nem teljes, ezek az általam legfontosabbnak tartott jellemzők, van persze kormány- és ülésfűtés, illetve szélvédőre vetített színes kijelző is rengeteg vizuális adattal.

7

Tesztautónk a kínálat sportosabb csúcsát képviselte, az exkluzív, agresszív kinézetű F-Sport felszereltség a fentieken kívül egyedi 18 hüvelykes könnyűfém keréktárcsákat, egyedi méhsejtes hűtőrácsot, első légterelőt, karbonszálas betéteket, gyorsulásmérő műszert, perforált bőrös sportüléseket, LFA-hoz hasonlóan hangolt sportos futóművet, LFA-kormányt, nagy teljesítményű, egyenként vezérlehető lengéscsillapítókat, adaptív felfüggesztést és sport plusz üzemmódot kínál.

Kép és szöveg: Biró Csongor

5 3 2 1