Csökkentek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak júliusban átlagosan 2,3 százalékkal csökkentek, ezen belül a belföldi értékesítésnél 3,5 százalékkal, az exportban 1,7 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tájékoztatás szerint 2016 első hét hónapjában a belföldi értékesítés árai 4,3 százalék, az exportértékesítéséi 0,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,9 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2015. január-júliusihoz képest.

Júliusban az ipar belföldi értékesítésének árai 3,5 százalékkal csökkentek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,1 százalékkal mérséklődtek, míg a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionáláséi – az energiahordozók világpiaci árcsökkenésének hosszú távú hatására – 5,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban – az energiahordozók áralakulása miatt – 5,4 százalékkal csökkentek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatokban ugyanakkor 1,7, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,0 százalékkal emelkedtek az árak 2016. júliusban az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari exportértékesítés árai 1,7 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a feldolgozóipari árak 1,3 százalékkal, a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai – szintén az energiahordozók világpiaci árának csökkenése következtében – 10,9 százalékkal alacsonyabbak voltak 2016. júliusban az előző év júliusához viszonyítva.    Az ipari termelői árak augusztusi alakulását szeptember 30-án teszi közzé a KSH.