Újabb indiai autóipari beruházást jelentett be a miniszter

Újabb indiai autóipari beszállító cég hozza gyárát Magyarországra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miután Újdelhiben tárgyalásokat folytatott.

Kifejtette: India globális hatalommá vált, mind gazdasági, mind politikai tekintetben. Az ország gazdasági növekedése tavaly 7,3 százalék volt. Az idén és jövőre is várható a 7 százalék feletti növekedés. Úgy vélte, nyilvánvaló, hogy India gazdaságilag a leggyorsabban növekvő ország a feltörekvők között, nem véletlen, hogy egyre több indiai nagyvállalat ér el újabb és újabb európai piaci sikereket, ez pedig újabb európai beruházásokra sarkallja őket. Magyarországnak az a célja, hogy az európai piacokon sikeres indiai vállalatok újabb beruházásaikat ide hozzák, és ezen belül is a legfontosabb az, hogy az európai piacokon sikeres indiai autóipari vállalatok európai gyártóközpontjai Magyarországra jöjjenek – mondta a miniszter.

“Ebben a tekintetben már értünk el sikereket, hiszen 2014-ben és 2015-ben is egy-egy indiai autóipari vállalat hajtotta végre a legnagyobb zöldmezős beruházást Magyarországon, az Apollo Tyres, illetve az SMG-csoport” – mondta.  Kifejtette: az autóipari fémmegmunkálással foglalkozó Sona indiai vállalatcsoportnak eddig csak belföldön, az Egyesült Államokban és Németországban voltak gyárai, de most úgy döntött, hogy Magyarországon épít egy gyárat 4,2 milliárd forint értékben. Ezzel 130 új munkahelyet hoz létre a Hajdú-Bihar megyei Polgáron – jelentette be Szijjártó Péter.

Emlékeztetett, hogy az Apollo Tyres egyik gyárának felépítése zajlik Gyöngyöshalászon, ahol jövőre megkezdik a termelést, és az SMG-csoport is újabb beruházásokat mérlegel a meglévő mosonmagyaróvári, mosonszolnoki és kecskeméti gyára mellé. “Az ezekről folyó tárgyalások hamarosan sikerrel fognak végződni” – jelentette ki.