Tökéletesíti a mérnököket a Bosch

Sikeresen zárta második tanévét a Miskolci Egyetem, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft., valamint a Lean Enterprise Institute Hungary együttműködésében 2014 őszén elindított Bosch Lean Akadémia nyolc hallgatója.

„A felsőoktatásból kikerülő hallgatókra általánosságban jellemző, hogy kiváló elméleti tudással, viszont kevés gyakorlati munkatapasztalattal rendelkeznek. A Boschnak olyan mérnökökre van szüksége, akik gyorsan felismerik és megértik a kérdéses helyzetet, valamint lean eszközök felhasználásával megoldást találnak a felmerült kihívásokra. Képesek csapatban dolgozni és eredményeiket mindenki számára világosan előadni. Abban tudunk segíteni, hogy ezt már az iskolai évek alatt megtanulhassák.” – nyilatkozta Dr. Frank-Stephan Kupfer, a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

A múlt tanév két féléve során összesen négy Bosch mentor, valamint a Lean Enterprise Institute Hungary szakemberei oktattak, akik a lean ismereteken túl a hallgatók azon készségeit és képességeit is fejlesztették, amelyek az állásinterjúk több éves tapasztalata alapján évek óta hiányosságként merülnek fel. Ilyenek például a problémamegoldó képesség és metodika, valamint a csapatban való együttműködés képessége. A prezentációs készség, az önreflexió képessége és a projektmenedzsment is mind olyan kompetenciák, melyek elengedhetetlenek egy világcég multikulturális környezetében. A pilot projekt harmadik évfolyama ősszel indul legfeljebb 15 hallgatóval. 2017 őszén várható egy önálló, kétéves duális lean mesterképzés beindítása is.

A most záruló tanév újdonsága, hogy a hallgatók egy csoportja június 23-án, a Lean Enterprise Institute Hungary által megrendezett éves Lean Konferencián lehetőséget kapott bemutatkozni és ismertetni az általuk megoldott projektfeladatot. A szakma elismerően fogadta a fiatalok bemutatkozását és pozitív visszajelzéseket kaptak, olyannyira, hogy a konferenciát követően John Shook, a Lean Enterprise Institute elnöke személyesen ellátogatott Miskolcra. A helyszínen tekintette meg a Bosch Lean Akadémia mindennapi működését és tapasztalatokat cserélt a hallgatókkal, mentorokkal. John Shook – elmondása szerint – kevés hasonló kezdeményezésről tud világszinten.

Bosch Lean Akadémia
A Bosch Lean Akadémiának köszönhetően az eddig csak a középfokú oktatásban jellemző duális, vagyis gyakorlatorientált képzést kiterjesztették a felsőoktatásra is. A Bosch a gyakorlati képzés kidolgozásában és megvalósításában a lean szakma meghatározó intézményével, a Lean Enterprise Institute Hungary szervezetével működik együtt. A Bosch Lean Akadémián a hallgatók az erős egyetemi elméleti képzés mellett alkalmazható gyakorlati tudást kapnak.

A lean szakirányra, majd a későbbi lean szakra jelentkezők az elméleti oktatást a Miskolci Egyetemen kapják meg, ahol a Bosch szakemberei rendszeresen tartanak előadásokat. A hallgatók ezután szimulációs gyakorlatokon vesznek részt a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. által biztosított vállalati oktatótermekben. Ekkor még „laborkörülmények” között, valós üzleti veszteségek nélkül gyakorolhatnak, majd később a miskolci Bosch gyárban valós feladatok megoldásán dolgoznak, igazi értékteremtő projektek keretében. A diákokat szakmai osztályvezetők és egy vállalati szakemberekből álló mentorcsapat is segíti a Boschnál. Négy nap elméleti oktatást egy nap gyakorlati követ.

Mi a lean?
A lean egy vállalatszervezési, vállalatirányítási rendszer, amelynek célja, hogy a cég minél gazdaságosabban állítsa elő a termékeit, szolgáltatásait. A lean vállalat elsősorban az alapján alakítja ki tevékenységeit, hogy a vevő számára mi az érték. A lean, mint módszer legfőképpen az iparban, azon belül is az autóiparban terjedt el, és van ma is terjedőben. Ebben a folyamatban a Bosch hosszú évek óta vesz részt, a Bosch Lean Akadémia lehetővé teszi, hogy a végzett hallgatók már ezzel a korszerű lean-tudással felvértezve kerüljenek ki az egyetemről.