Drónokat vetnének be a gyorshajtók ellen

Drób Koalíció
Drónokat vetne be a cseh rendőrség tömegrendezvények megfigyelésére, nehezen járható terepen végzett keresőfeladatok ellátására, valamint a gyorshajtás és más közúti vétségek elleni küzdelemben.

A cseh rendőrség Morvaország déli, az ország középső és déli részén, valamint a pardubicei kerületben döntött a drónok bevetéséről, amelynek használatát még csak most kezdték elsajátítani. Eddig kilenc, egyenként 40 perces önálló repülésre képes drónt teszteltek, ezek közül hatot tavaly vásárolt a rendőrség. A pilóta nélküli repülőszerkezeteket a teszt ideje alatt segíttettek megfigyelni, hogy nem lépik-e át illegális bevándorlók Csehország déli határát.

A drónok széleskörű használat egyelőre hátráltatja, hogy mindaddig, amíg a cseh hatóságok nem határozzák meg pontosan bevetésük szabályait, a pilótanélküli gépeket nem használhatja a rendőrség lakott területek felett.

“A jelenlegi szabályzás szerint nem adható ki engedély rendőrségi pilótanélküli repülőgép használatához. A törvény elfogadásakor még nem álltak rendelkezésre ilyen járművek” – fogalmazott a belügyminisztérium szóvivője a Mlada fronta Dnes című lapnak. A közlekedési miniszter szóvivője ugyancsak arról beszélt, hogy a drónokra vonatkozó szabályzást néhány hónapon belül rendezni kellene a közép-európai országban.

Az országos rendőrkapitányság szerint a drónokat többek között sokak által látogatott rendezvények megfigyelésére és járhatatlan terepen történő felderítésre is tudnák alkalmazni. Hasznosan lehetnek a pilótanélküli légi járművek áradások és más természeti katasztrófák idején is, ráadásul drónt küldeni egy adott helyszínre sokkal olcsóbb, mint egy pilóta által irányított helikoptert.

A pardubicei közigazgatási kerület rendőrségének szóvivője, Petr Voldan szerint a drónok segítségével sokkal eredményesebben figyelhetőek meg a közutak, mint egy rendőrautóból. Noha a drónok egyelőre nem repülhetnek közvetlenül az utak felett, az utakat szegélyező földek felett igen. Segítségükkel felvételek készülhetnek közúti balesetekről, vagy rögzíteni lehet a szabálytalanságot elkövető gépjárművek rendszámait.