Csökkent az Audi nyereségrátája

Nem éri el a tervezettet az idén az Audi nyereségrátája, mert a dízelbotránnyal és a Takata-légzsákokkal ellátott autók esetleges visszahívásával kapcsolatos költségek megterhelik a mérleget.

A Volkswagen luxusmárkákat gyártó leányvállalata pénteken közölte, hogy működési eredménye az első fél évben 18 százalékkal 2,4 milliárd euróra csökkent. Rendkívüli tételek 265 millió euró összegben rontották a működési eredményt, aminek következtében a nyereségráta az egy évvel korábbi 9,8 százalékról 8 százalékra romlott.

Az Audi erre az évre 8-10 százalékos nyereségrátát tűzött ki célul, de a vállalat közölte, hogy a ráta várhatóan kissé “ez alatt a folyosó alatt marad”.

Az első fél évben az Audi árbevétele 30,1 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 29,8 milliárdról, de nettó nyeresége közel 750 millió euróval 1,7 milliárd euróra csökkent.

Az Audi továbbra is azzal számol, hogy több mint 20 új vagy felfrissített modelljének köszönhetően eladásai az idén meghaladják a tavalyi 1,8 milliós rekordot.