Bemutatta a világ első forgalomba álló Bombardier CS100-asát a Swiss

Zürichben bemutatta a világ első Bombardier CS100-as regionális repülőgépét a típus első üzembe állítója, a Swiss International Air Lines.

A gép napokon belül forgalomba áll, első járatát Párizs Charles de Gaulle repülőterére teljesíti. Budapest is az első útvonalak között van, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre július 15-én az esti járattal érkezik az új típus.  Thomas Klühr, a légitársaság vezérigazgatója a gép bemutatóján újságíróknak azt mondta, hét évvel ezelőtt döntötték el, hogy vásárolnak a kanadai gyártó legújabb modelljéből, a projektre minden beruházással együtt kétmilliárd dollárt költöttek.

Az új gép érkezése 150 új munkahelyet teremt majd, de segít a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében is, mivel a hasonló gépekhez képest 20 százalékkal kevesebb károsanyagot bocsát ki, ezzel évi 90 ezer tonnával csökkenhet a légitársaság szén-dioxid-kibocsátását.

A 125 székes  Bombardier CS100-as a kanadai gyártó legújabb terméke, amelyet részben a NASA-val közösen fejlesztettek ki. A gépben széles körben használtak súlycsökkentett anyagokat, és a Pratt & Whitney sugárhajtómű is gazdaságosabban és halkabban üzemel az eddigieknél.

A CS100-assal júliustól Budapest mellett Manchesterbe és Prágába, augusztustól Varsóba és Brüsszelbe, Szeptembertől Stuttgartba, Velencébe, Bukarestre és Milánóba is repül a svájci légitársaság.

A gép listaára 71,8 millió dollár, a Swiss mint indító légitársaság harmincat vásárolt a kanadai gyártótól.