Tízmilliárdos fejlesztés Veszprémben

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és Jean-Luc di Paola-Galloni, a Valeo Csoport alelnöke koccint a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatója után a minisztériumban 2016. június 27-én
Több mint tízmilliárd forintból fejleszti a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. a veszprémi üzemét, a beruházást a kormány  csaknem egymilliárd forinttal támogatja – jelentette a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó László azt mondta, a veszprémi beruházás is bizonyítja, hogy a külföldi vállalatok nem csupán összeszerelő műhelyként tekintenek Magyarországra, hiszen az autóipari alkatrészek gyártásával foglalkozó Valeónál világszerte minden nyolcadik ember, Veszprémben pedig az 1900 dolgozóból közel ötszázan kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak.    Hozzátette: a kormányzat továbbra is stabil és biztonságos környezetet kíván teremteni a befektetők számára. Fontosnak nevezte az újraiparosítást, és kiemelte, hogy 2015-ben a magyar GDP 27,5 százaléka az ipar révén képződött.

Kovács Zoltán megyei fejlesztési biztos hangsúlyozta: a veszprémi vállalat innovatív fejlesztéseket végez, jelenleg ötszáz fejlesztőmérnököt foglalkoztat. Ez kedvező hatással van a munkaerőpiacra is, hiszen a városban végző egyetemisták is könnyebben találhatnak munkát.

Fonyódi Levente, a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. gyárigazgatója elmondta, a társaság 33 millió euró értékű fejlesztést hajt végre a következő három évben Veszprémben, mellyel legalább 180 új munkahelyet teremt. A beruházás, amely raktártechnológia fejlesztést és új termékek gyártásának bevezetését fedi le, egy 13 ezer négyzetméteres új raktárcsarnok építését is magában foglalja – mondta el az MTI kérdésére a gyárigazgató.    A vállalat missziójának tekinti a környezettudatosságot, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, valamint a vezetést támogató rendszerek tervezését, fejlesztését és gyártását – tette hozzá.

A Valeo öt kontinens harminc országában százharmincnégy telephelyen mintegy nyolcvanezer dolgozót foglalkoztat.

A  Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. nettó árbevétele 2014-ben megközelítette a 265 millió eurót, 2015-ben pedig a meghaladta a 345 millió eurót. A társaság adózott eredménye 2014-ben 2,3 millió  euró, 2015-ben pedig 1,1 millió euró volt.