Sikerrel zárult az ABB női mentorprogramja

Sikeresen zárult az ABB Kft. öt hónapos „ABB mentorprogram női hallgatóknak” elnevezésű egyetemi programja, melyet a vállalat az energetika és automatizálás területén tanuló, végzős női egyetemi és főiskolai hallgatók számára hozott létre.

Az ABB női mentorprogram célja az volt, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvét műszaki területen illetve lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég termékeivel, szolgáltatásaival, működésével.

A program során öt női végzős műszaki felsőoktatási hallgatót választottak ki pályázat útján az energetika és automatizálás területéről. Az ABB szakemberei a beadott pályázatok értékelésénél figyelembe vették a jelentkezők motiváltságát, szakmai rátermettségét, valamint angol nyelvtudását is.

A pályázat nyertesei dedikált mentorokat kaptak a cég vezetői és szakemberei személyében, akikkel konzultáción vettek részt havonta egy alkalommal. A nyertesek a program során betekintést nyerhettek a cég mindennapjaiba, gyárlátogatáson vehettek részt Kecskeméten a Thomas & Betts kisfeszültségű termékeket előállító gyárban, találkozhattak és kötetlen formában elbeszélgethettek az ABB női vezetőivel. A program további részében a HR szakemberektől személyes konzultáció keretében tanácsot kaphattak a későbbi elhelyezkedéshez, majd az utolsó alkalommal az ABB különböző műszaki életpályákkal ismerhettek meg, pl. üzletkötő, ajánlatkészítő, termékmenedzser, tervező kollégák munkaköreivel.

A programban részt vevő mérnökhallgató lányok közül hárman a BMGE hallgatói, közülük ketten a Gépészmérnöki karra járnak, a harmadik villamosmérnök; egy hallgató a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karára jár egy az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnök Karán automatika szakra.

A program lezárásakor adott visszajelzéseik alapján a résztvevők egyöntetűen pozitívan értékelték az öt hónapot, közülük ketten a kötelező szakmai gyakorlatot is az ABB-nél fogják teljesíteni a nyár folyamán.

A leghasznosabbnak találták a mentorprogramban, hogy lehetőséget adott egymultinacionális vállalat működésének, felépítésének megismerésére. Olyan tapasztalatokat szerezhettek a programban, amiket tanulmányaink során nem kaphatnak meg. Elmondásuk szerint egy kívülállónak nehéz elképzelni, hogy mennyi munka áll egy ilyen sokrétű és modern technológiával foglalkozó cég hátterében, hány ember energiája szükséges, hogy kiváló munkaerő segítségével megérjen a befektetett energia és munka gyümölcse és mindemellett mindenki jól érezze magát az őt körülvevő környezetben.

Nagyon érdekesnek találták a személyes mentori megbeszéléseket és a kecskeméti gyárlátogatást is, ez előtt még nem volt alkalmuk ilyen üzembe ellátogatni. Az ABB női vezetőivel való kötetlen beszélgetés során kiderült, hogy tanulással, szorgalommal és munkával egy nő a műszaki vonalon is tud érvényesülni. A HR-esekkel való találkozás hasznos gyakorlati ismeretet jelentett, amelyek segíthetik a későbbiekben egy esetleges állásinterjún való megfelelő szereplést.

Volt olyan részvevő, aki főként egyetemi startup körökben mozgott eddig, számára érdekes tapasztalat volt egy itthoni nagyvállalatot megismerni, ami inspirációt adott ahhoz, hogy hosszú távon akár így is el tudja képzelni a jövőjét.

Valamennyien megerősítést kaptak azzal kapcsolatban, hogy műszaki területen szeretnék folytatni a pályájukat; egyikük szívesen lenne értékesítő mérnök, ketten a robotika illetve az energetika területét választották, és közülük többen az ABB-nél szeretnék eldönteni a specifikus irányt, amelyben majd dolgozni szeretnének.

Arra a kérésre, hogy látnak-e karrierlehetőséget a női mérnökök számára az ipar területén mindegyikük egyértelműen igennel válaszolt. Nem gondolják, hogy túlzott különbséget kellene tenni a férfi és női munkavállalók között, ugyanúgy látnak egy női mérnök számára lehetőségeket, ahogy a férfi mérnökök számára is van. Egy munkakör betöltéséhez szükséges kompetencia ugyanúgy meg lehet egy nőben, mint egy férfiban.

Az egyetem alatt számtalan alkalommal feltették nekik a kérdést, hogy miért választottak nőként műszaki pályát, hogyan láthatnak ebben karrierlehetőséget, és mindig kiálltak a választásuk mellett. Az ABB női vezetőivel történt találkozó során most lehetőségük nyílt jó pár sikeres életpályát megismerni, és úgy vélték, számos területe van az iparnak, ahol mint női mérnök sikeressé válhatnak. Ehhez persze az emberek gondolkodásának és cégek hozzáállásának még jelentősen változnia kell.

Úgy látták, hogy külföldön már elterjedtebb, de a hazai ipar területén is egyre inkább észrevehető, hogy a cégek nyitottan állnak azokhoz a lányokhoz, akik műszaki felsőoktatásban végzik tanulmányaikat. Nehéz lenne kiemelni, hogy melyek azok a karrier lehetőségek, amiknél elterjedtebben alkalmazzák a női hallgatókat, de úgy gondolják, hogy érdemes elindulni ezen a vonalon és kitapasztalni, hogy melyik ágazata érdekli őket igazán. Az ABB-nél töltött időszak is hozzásegítette őket olyan lehetőségeket találni, ami számukra a legkedvezőbb.