Megkezdődött a BMW mexikói gyárának építése

A San Luis Potosí város külterületén felépülő új létesítményben 2019-től a BMW 3-as sorozat limuzin változatai készülnek majd. A BMW egymilliárd dollárt fektet a mexikói üzembe.

2016. június 16-án megkezdődtek a BMW-csoport mexikói gyárának építési munkálatai. San Luis Potosí városának külterületén a bajor gyártó legnépszerűbb modellsorozata, a BMW 3-as sorozat limuzin változatai készülnek majd. A vállalatcsoport százéves történetének utóbbi több mint negyven évében a legendás BMW 3-as sorozat a márka elsőszámú képviselőjévé érett, amely a dinamikus menetteljesítmény, a páratlan hajtáslánc-hatékonyság és a kimagasló járműtervezés terén egytől egyig autóipari mérceként szolgál. A San Luis Potosí külterületén felépülő gyár a BMW dél-afrikai létesítményének gyártási kapacitását hivatott kiegyensúlyozni, Rosslyn-ban ugyanis a BMW 3-as sorozat helyett az új BMW X3 készül majd a jövőben.

A mexikói gyár termelési folyamatainak beindítását 2019-re tervezi a gyártó, éves szinten mintegy 150 000 autó legyártását irányozva elő. A BMW nagyságrendileg egymilliárd dollárt fektet az új üzembe és nem kevesebb, mint 1500 új munkahelyet teremt. A vállalatcsoport azon döntését, hogy az új létesítmény San Luis Potosí város külterületén épüljön fel, számos kritérium támasztotta alá, így többek között a térség rendkívül széles beszállítói hálózata, a szakképzett helyi munkaerő, valamint a technikai és társadalmi infrastruktúra is.

A mexikói gyár új autóipari mérceként szolgál majd

A BMW San Luis Potosí külterületén felépülő új gyára teljes értékű járműgyártó létesítmény lesz, karosszéria-építő részleggel, fényezőműhellyel és összeszerelő részleggel, amelyet innovatív gyártási technológiák és minden részletre kiterjedő fenntarthatósági szabványok jellemeznek. Az új üzem már rendszerbe állításának legelső évében a BMW-csoport legzöldebb gyártási létesítménye lesz. A megújuló energiaforrások alkalmazásával például a mexikói gyár száz százalékban széndioxid-mentes villamosenergia-felhasználásra lesz képes, a teljes körű működéshez szükséges energia nagy részét ugyanis napelemek termelik majd.

A San Luis Potosí város külterületén felépülő gyár ráadásul rendkívül felelős vízhasználat szerint üzemel majd: a mexikói gyár a BMW-csoport teljes termelési hálózatának legalacsonyabb vízfogyasztású létesítménye lesz, miközben itt épül a vállalatcsoport első olyan fényezőműhelye is, amely egyáltalán nem termel szennyvizet. A fényezéshez tisztított és újra felhasznált vizet használnak majd.

A BMW mindeközben a gyárépítési és felszereltség-tervezési folyamatok során is kizárólag digitális háromdimenziós tervekre támaszkodik: a mérnökök az építkezés mindegyik fázisában digitális formában mutatják be a szükséges információkat, így az egyes helyiségek elhelyezkedését, méretét és a kivitelezés várható időpontját is. A vállalatcsoport most először alkalmaz digitális modellezést a teljes létesítménytervezési folyamat során. A digitalizáció és a háromdimenziós tervezés kettőse valós idejű építkezés-elemzést és költséghatékony módosítási lehetőségeket kínál, miközben folyamatos tervezési biztonságot nyújt a BMW számára.

Minden együtt áll a termelés beindításához: 2015 szeptemberében huszonöt fiatal mechatronikai mérnök kezdte meg felkészülését a mexikói gyárban végzett munkára. Idén a BMW a szakképzett helyi munkaerő felkészítését és a kollégák munkafolyamatainak egyeztetését is megkezdi, a mechanikai és a mechatronikai alkatrészeket előállító részlegen egyaránt. Mexikóban a németországi felkészítési modell szerint képzik tovább a dolgozókat.

A San Luis Potosí város külterületén felépülő gyár mindemellett a BMW teljes termelési hálózatának tapasztalatait is egyesíti, amelynek alapját elsősorban a müncheni és a spartanburgi létesítmények adják. 2019-ig a vállalatcsoport müncheni gyárában a leendő mexikói létesítmény több mint félezer munkatársát képzik majd tovább.

Észak-Amerika a BMW-csoport nemzetközi hálózatának egyik legjelentősebb piaca, ahol a vállalatcsoport a 450 000 darabot meghaladó éves járműgyártási mennyiség elérése érdekében 2016 végéig nem kevesebb, mint egymilliárd dollárt fektet be a Spartanburgban működő létesítmény bővítésébe. A BMW X modellcsalád képviselőire specializálódott gyár 2015-ben a BMW teljes termelési hálózatának legnagyobb üzemévé lépett elő, mintegy válaszként a BMW X modellekre mutatkozó egyre erősödő nemzetközi keresletre. A vadonatúj BMW X7 modell is Spartanburgban készül majd a jövőben. Spartanburgban és San Luis Potosí város külterületén működő gyár-párosával a BMW teljes körű termelési kapacitást hoz létre kulcsfontosságú észak-amerikai piacán.