Több autót gyártott a VW Pozsonyban

Pozsony, pozsonyi

Több mint 397 ezer gépkocsit gyártottak a VW pozsonyi üzemében 2015-ben, háromezerrel többet, mint egy évvel korábban, a forgalom 17 százalékkal 7,2 milliárd euróra, az adózás előtti nyereség pedig 9 százalékkal 213 millió euróra bővült – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Volkswagen Slovakia adataira hivatkozva.

Ugyanebben az időszakban a vállalat túrócszentmártoni (Martin) üzemegységében 36,4 millió darab alkatrész készült el, szemben az előző évi 34,9 millió darabbal. A vállalat befektetései tavaly 414,6 millió eurót tettek ki, elsődlegesen az új részlegek kialakítására.

A Volkswagen Slovakia tavalyi forgalmából az export 7,1 milliárd euróval részesedett, ez megközelítőleg 1 milliárd euróval haladta meg a 2014-est. A márka szlovákiai üzemének legjelentősebb exportpiaca tavaly is Németország volt, a kivitel 36,8 százalékával. A pozsonyi üzemben gyártott gépkocsik második legnagyobb hányadát az Amerikai Egyesült Államokba (13,4 százalék) szállították, a harmadik legjelentősebb piac pedig Kína volt, amely 10 százalékkal részesedett az exportból.

A Volkswagen Slovakia pozsonyi üzeme az ott készült gépkocsik száma alapján a legnagyobb szlovákiai autógyár. A vállalat 2015-ben 10 800 alkalmazottat foglalkoztatott.