Magyar beszállítókat keres a MÁV

A MÁV Start hazai beszállítókat keres a saját fejlesztésű IC+ vasúti kocsik sorozatgyártásához – közölte a MÁV Zrt.   A vasúttársaság tájékoztatása szerint a potenciális magyarországi beszállítóknak tartott rendezvényen Csépke András, a MÁV Start vezérigazgatója ismertette a teljes egészében hazai fejlesztésű, újgenerációs IC+ vasúti személykocsik sorozatgyártásában a beszállítói lehetőségeket.

A MÁV közölte, a MÁV Start húsz – tíz másodosztályú  és tíz többcélú – nemzetközi közlekedésre alkalmas IC+ kocsi gyártását tervezi 2017-től, amelynek az előkészületei, közbeszerzési eljárásai már megkezdődtek, ezen felül 2018-tól elindulhat száz darab IC+ típusú vasúti személykocsi sorozatgyártása belföldi közlekedésre, amit a magyar kormány 30 milliárd forinttal támogat.

A vasúttársaság hangsúlyozza, arra törekednek, hogy a sorozatgyártásban a hazai beszállítók a lehető legnagyobb szerepet vállalhassák, ezzel is segítve a magyarországi járműipar további fejlődését.

A vasúttársaság emlékeztetett, a szakemberei által kifejlesztett, Szolnokon gyártott IC+ típusú vasúti kocsik két prototípusa 2014 októberétől utasforgalmi próbaengedéllyel szállított utasokat, majd 2015 júniusában megkapta a típusengedélyt a hazai és nemzetközi közlekedésre.

A prototípusok eddig belföldön és külföldön összesen több mint nyolcszázezer kilométert futottak, márciusban a Wiener Walzer EuroNight vonatok, áprilistól a Budapest és Hamburg között közlekedő Hungária EuroCity vonatpáron szállítanak utasokat a szerelvények.

A prototípusok hazai és külföldi üzemeltetése során szerzett tapasztalatok is igen kedvezőek – írja a MÁV Zrt -, a járművek többhónapos tesztsorozaton bizonyították a magyar mérnöki munka kiválóságát, megfelelve az Európai Unió által alkalmazott TSI-rendszer követelményeinek és mintegy száz vizsgálatnak – írja közleményében a MÁV Zrt.

Az IC+ kocsik másodosztályúak, légkondicionáltak, a laptopok, mobileszközök működéséhez az energiát elektromos csatlakozók biztosítják, és vezeték nélküli internetet is szerelnek be. A GPS-vezérelt fedélzeti audiovizuális utastájékoztató-rendszer pontos tájékoztatást ad a vonat helyzetéről, a biztonságról belső videó-felügyeleti rendszer gondoskodik.

A 26,4 méter hosszú kocsi tömege 47,3 tonna, a jármű megengedett legnagyobb sebessége 200 kilométer óránként, a járműben termes utastéri elrendezés és 80 ülőhely van.