Komáromban ünnepelt az Alumetal

Bokrétaünnepséget tartottak az alumíniumöntvényeket készítő lengyel Alumetal S. A. komáromi üzemében, ahol 2016 őszétől 150 embert foglalkoztatnak majd.

Józef Mlocek, az Alumetal Group Hungary Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a komáromi gyár a vállalatcsoport első külföldi beruházása. A legkorszerűbb technológiát használó üzem hulladékfémből készít további feldolgozásra alkalmas alumíniumot, elsősorban autóipari felhasználásra.

Az üzem teljesítménye teljes kapacitáson meghaladja majd az évi 50 ezer tonnát. Az Alumetal-csoport három lengyelországi gyárának összesített kapacitása 165 ezer tonna, a társaság a Európában jelenleg a negyedik legnagyobb olyan vállalat, amely hulladékból állít elő alumíniumot. A csoport árbevétele 2014-ben elérte a 277 millió eurót.

A kivitelező Weinberg ’93 Kft. cégvezetője, Bodnár Sándor elmondta, a gyárépület és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítmények alapterülete csaknem 24 ezer négyzetméter. A beruházás az építkezés megkezdésétől számítva kilenc hónap alatt készül el, június 30-áig műszaki átadást kell tartani.    A Weinberg csoport sárospataki központtal működő generálkivitelező vállalkozás, alvállalkozóikkal együtt mintegy négyszáz embert foglalkoztatnak. Árbevételük 2016-ban várhatóan meghaladja a tízmilliárd forintot.

A 136,5 hektáros komáromi ipari parkban csaknem kétezer ember dolgozik. A park tulajdonosa és működtetője a város önkormányzata. A területről elkerülő úton elérhető az M1-es autópálya, és a park közvetlenül csatlakozik majd a megépülő új Duna-hídhoz vezető úthoz.