Audi Q7 teszt: túl jó ez a TEK-nek

Hiába húzta az időt az Audi, legnagyobb autója felett eljárt az idő, meg kellett újítani. Az új Audi Q7 teljesen más, mint az előző, annál sokkal szelídebb, kifinomultabb, könnyebb és hétköznapibb.

17

Hogy néz ki?

Emlékszem, mekkora feltűnést keltett a magyar utakon az Audi Q7 első generációja, volt olyan sofőr, aki eldobta a kormányt és hátra mászott menet közben, hogy megcsodálja. FélTEK tőle, nem hiába szerzett be annyit a terrorelhárítási szakszolgálat. Megjelenni vele fél siker. Az új ezzel szemben sokkal letisztultabb, szelídebb és sugárzik róla, hogy okosabb is. Az előd kőbunkó arcát egy intelligens, tanult, kifinomult, iskolázott külső váltotta fel, az autó alaphelyzetben nem olyan magas, légrugói a földhöz láncolják, sokszor azt hinnénk, hogy egy nagy kombi, a laikusok A8 kombinak hihetik.

3

Tény és való: szabadidős kombi jellegét öltötte magára a zászlóshajó. Bár maradt monstrum, néhány centit azért lefaragtak óriási méreteiből, igaz, ezt sehol nem érezzük. Hatalmas a belső tér, a ki- és beszállás kapaszkodás nélkül nem megy, a hátsó ülésen tomboló kölyköket csak egy szelfi bottal tudjuk megregulázni, ha lett volna a tesztautóban hatodik és hetedik ülés, hangosbeszélő kellett volna, hogy meghallják a hangomat. Ezüst színű autómba öt ülést szereltek, így a méretes csomagtartó kihasználásán kellett gondolkodnom. Nem sokáig, költöztetni kellett egy ismerőst, a 28 milliós Q7-esnél nincs is erre jobb. Lehajtott ülésekkel sík padlót kapunk, a raktér szélessége és magassága is elegendő például ahhoz, hogy akár két hűtőszekrényt szállítsunk egyszerre. A légrugók révén a törékeny tárgyak is biztonságban vannak, ehhez csak a drive select menetválasztóban a komfort fokozatot kell kiválasztani. Minden bizonnyal az összes jómódú fazekas, keramikus, üveges vagy porcelánüzér ilyennel fog járni. Bár az árát látva, inkább a nemesebb manufaktúrák képviselői futkároznak majd vele.

20 19

Az Audi Q7 most először kevesebbet nyom a mérlegen két tonnánál, a háromliteres dízellel szerelt 1995 kilogramm (a benzines 1970 kilós). A melegen formált acél és alumínium (ASF) karosszérián felhasznált innovatív anyagokkal 71 kilogrammal csökkent a tömeg, az alumínium ajtókkal, fedelekkel 24 kilogrammot spóroltak meg (az al- és felépítmény 41 százaléka alumínium). A mérnökök 27, illetve 40 kilogrammot levettek az első, illetve a hátsó futómű tömegéből is. Hossza 5,05 méter, szélességen 1,97 méter, magassága 1,74 méter (acélrugókkal). A motorok és a hajtáslánc 20-20 kilóval, a kipufogórendszer 19-cel lett könnyebb. Az üléseken 19 kilót, a műszerfal alatti kereszttartón 3,5 kilót, a padlón 4 kilót, a vezetékeken 4,2 kilót, a hűtésen 8,7 kilót, a fékeken 8,5 kilót, az alumínium fékpedálon 1 kilót spóroltak meg. Így sokkal élvezetesebb a sportos autózás, a nagy gép nem imbolyog, fegyelmezetten tapad a kanyarokban. A feláras légrugókkal persze lődörögni sosem fog.

9

Hossza 5,05 méter, szélességen 1,97 méter, magassága 1,74 méter (acélrugókkal). Formái, vonalai arányosak. Üveg panoráma teteje elektromosan mozgatható.  Érintőpados vezérlése tanulható, de gombokról is irányíthatjuk a legtöbb funkciót. Nem hivalkodó, nem cicomázott, nem akar sokat fogni, de sokat akar adni. Felsőbbrendű az igényessége, az autó masszív, összerakottsága példás, az ajtók puffanása is fejedelmi.

14

Ötüléses verzióban csomagtere 890 literes, ezt az ülések lehajtásával 2075 literre növelhetjük, az üléseket elektromosan csukhatjuk, sőt a csomagtérből a légrugókat működtetve leültethetjük, illetve felemelhetjük az autót. Gázlómélysége 50 centi.

8

Hogy megy?

A tesztautónkat a dízel V6-os erősebb változata tolta (a gyenge is 218 lóerős és 500 newtonméteres), a 3.0 TDI 200 kilowattos (272 lóerő) és 600 newtonméteres (1500-3000-es percenkénti fordulaton) (tömege 190 kilogramm, SCR-katalizátoros, az AdBlue tartály 24 literes). Könnyedén mozgatja a karcsúsított testet még teljes terheléssel is, a combos győri TDI 6,3 másodperc alatt gyorsítja a Q7-est nulláról 100 kilométer/órás sebességre. MA motor természetese stop-startos, a nyolcfokozatú automatika nem kapkodja a fokozatokat emelkedőn felfelé sem. Igazi ereje sport módban érhető tetten.

7

10 liter alatti átlagfogyasztást vártam, nem dőltem be az ingolstadti propagandának. Annál nagyobbat esett az állam, amikor végül osztottam és szoroztam: a több mint 610 kilométeres tesztelés során 8,2 literes átlagot mértem, ami egészen kiváló érték egy ekkora és ilyen erős batártól. A teszt végét kicsit meghúztam, azaz az utolsó egyórás szakaszon (42 kilométeres szakaszon, 42 kilométeres átlaggal) 7,1 literes fogyasztást mért a fedélzeti számítógép.

23

Legnagyobb hatótávja takarékos vezetéssel meghaladja az 1100 kilométert, úgy hogy autópályán is használtam, igaz 125 kilométer/óránál nem mentem gyorsabban. Minek, úgyis odaértem, ahová akartam.  Takarékos módban lomhán reagál a padlógázra és a kézi visszaváltásnál is tétovázik, ha hirtelen erőfitogtatásra, tartalékra van szükségünk, inkább a váltót húzzuk s, azaz sportfokozatba, akkor meglódul rendesen.

22

Milyen vezetni?

A vezetés élményét és kényelmét adja. Számos vezetési segéd (keresztirányú forgalom asszisztens, trélerszabályozó, éberségfigyelő) mellett torlódásasszisztens funkcióval is rendelkező adaptív sebességszabályzót is kínál. Már 100 méterre előre látja az akadályokat, legyen az akár gyalogos, 85 kilométer/órás sebességig működik a koccanásgátlója, 40 kilométer/óra sebességig teljesen megelőzhető a baleset. Távtartós araszoló tempomatja 0-250 kilométer/óra sebesség között aktív, dugósegédje 65 kilométer/órás sebességig önálló működésre is képes, követi az autósort, a felfestett sávokban. Hatékonyság-asszisztense automatikusan – amennyiben adatkapcsolt navigáción működik (Svájcban éás Spanyolországban teszteltem a funkciót, hazánkban nem működött ez) a domborzati és forgalmi viszonyokhoz igazítja a jármű sebességét, de a táblákkal jelzett határokat is automatikusan betartja 10 százalékot képes spórolni állítólag. Természetesen ez az asszisztens is kikapcsolható. Ami viszont itthon is jó szolgálatot tett, az a hatékonyságjavító pedál alkalmazása, amely elnehezedik, ha már nem kellene annyira nyomni és a takarékos üzemmód vitorlázó funkciójával együtt akár 10 százalékot is megspórol nekünk. A keresztirányú forgalom figyelő maga a beépített Hajdu János, annyira szigorú, hogy már fáj. Kiállni egy udvarról délutáni csúcsforgalomban alig lehetséges anélkül, hogy vészfékezéssel ne rántsa meg a nyakunkat. Egyáltalán nem passzívan szemlélődik és figyelmeztet, hanem keményen beavatkozik. Hál’ istennek! Pedig én is résen voltam, lábam a féken volt, de mivel nem láttam ki, pár centit gurultam. Istenuccse megálltam volna magamtól is, de a Q7 büntetett, nem egyszer, nem kétszer, hanem legalább háromszor. Ha Q7-est veszek vagy farral parkolok be a kertembe, vagy a kapumat lecserélem átlátszó deszkásra.

2

Autópályán is nagyon halk, párnázott varázsszőnyegként repít már takarékos módban is, komfortban pedig ringat.

A középső önzáró differenciálmű a nyolcfokozatú tiptronicban kapott helyet. A quattro alapesetben 40:60 arányban osztja szét a nyomatékot, de ha a tengelyeken megcsúszást érzékel előre 70, hátra 85 százalék nyomatékot képes küldeni késlekedés nélkül. Természetesen a kerekeket külön-külön képes nyomatékkal ellátni a rendszer, kanyarban az ívkülső kerék többet kap, mint a belső. Terepen extrém magas gólyalábakon járhatunk, a légrugók azonban nem szeretik teljesen felemelve a gödröket, csúnyán csattognak a gólyalábak. Aktív négykerék-kormányzással is felszerelhető az új Audi Q7, kis sebességnél az első kerekekkel ellenkező, nagy sebességnél azokkal azonos irányban fordítja el pár fokkal a hátsókat. Ennek jótékony hatását parkoláskor érezzük, meglepően jól fordul a Q7.

4

Mennyibe kerül?

Alapáras az elektromechanikus kormány és a változtatható menetdinamika (futómű, kormányzás, gázpedál érzékenysége), felárért LED-es és mátrix LED-es fényszórók is rendelhetők, tesztautónkban az előbbi teljesített szolgálatot.  Elektromosan kibillenthető vonóhoroggal is felszerelték.

13

A 3.0 TDI belépőmodell ára 17,9 millió forint. A magas ár nem riasztja el a vásárlókat, a Q7 első generációjából több mint 500 ezer autó talált gazdára 2006 óta világszerte, a magyar utakon is futo jó pár száz példány. A közepesnél kissé jobban  felszerelt tesztautónkat 28 millió forintért adták (volna). Otthagytam.

Biró Csongor

11