Itt épül a thyssenkrupp harmincmilliárdos autóipari beruházása

A következő években több mint harmincmilliárd forint értékben hajt végre autóipari beruházást Magyarországon a thyssenkrupp német konszern, és ezzel közel félezer munkahelyet teremt majd. A zöldmezős beruházás eredményeképp Jászfényszarun gyárt majd kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket a thyssenkrupp. A német vállalat már 1999 óta folytat K+F tevékenységet Magyarországon. A budapesti Kompetencia Központ elektromechanikus kormányrendszer-fejlesztései révén mára világszerte ismertté vált az autóiparban.

2017-ben már állni fognak a beruházás során megépülő üzemcsarnokok és a termelés is megkezdődik. A beruházás mintegy 100 millió euróból valósul meg, 500 munkahelyet teremt és a kész termékeket a világ legjelentősebb autógyártóinak szállítják. A német thyssenkrupp a nemzetközi autóipar egyik kiemelkedő résztvevője, jelenleg a világ vezető kormányoszlop-gyártója.

thyssenkrupp

A thyssenkrupp az elmúlt időszakban jelentős megrendeléseket kapott a világ vezető autógyártóitól elektromechanikus kormányrendszerek szállítására. E termékek fejlesztésében eddig is kiemelkedő szerepet játszott Magyarország.

A thyssenkrupp 1999-től kezdődően Magyarországon építette fel az elektromos kormányrendszerek fejlesztésével foglalkozó elektronikai és szoftverfejlesztési kompetencia központját. A magasan képzett magyar mérnökök olyan elektromos kormányrendszereket fejlesztenek, amelyek a hagyományos, folyamatosan energiát felvevő hidraulikus rendszer helyett elektromotoros rásegítést alkalmaznak. Ez a rendszer csak akkor fogyaszt energiát, ha a kormányt elforgatják, ezért alkalmazása autótípustól függően akár fél literes üzemanyag-megtakarítást is jelenthet száz kilométerenként, másrészt olyan biztonsági és kényelmi funkciók elérését teszi lehetővé, mint az oldalszél-kompenzáció vagy a parkolási asszisztens, ráadásul megbízhatóbb is a hagyományos szervóknál.

A magyarországi kompetencia központ egyik kiemelkedő sikere a BMW X3-as elektromos szervokormány-rendszerének sorozatgyártásba kerülése volt 2010-ben, ma már pedig több mint egymillió autó fut világszerte a különböző autóipari összeszerelő üzemeknek itt fejlesztett technológiával. A kreatív magyar mérnökcsapatot a szakmájában a világ egyik legjobbjaként tartják számon, akik jelenleg is olyan jövőbemutató fejlesztésekkel foglalkoznak, mint például az önvezető autók rendszerei. Ezen kívül a thyssenkrupp 2013-ban nyitotta meg győri gyáregységét, ahol az Audi számára gyártanak első és hátsó futóműveket.