Először kaptak diplomát duális hallgatók a Kecskeméti Főiskolán 

A Kecskeméti Főiskola diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésén átvették diplomáikat azok a duális hallgatók is, akik először végeztek az országban, ebben a képzéstípusban.  A főiskola, valamint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. együttműködésével 2012-ben elindított felsőoktatási duális képzés mintát szolgáltatott a képzéstípus országos bevezetéséhez.

Duális főiskolai diplomaosztó Kecskemét 20160227

A magyar felsőoktatásban elsőként indította el a Kecskeméti Főiskola GAMF Kara a két partnercéggel együttműködésben járműmérnöki alapszakon a gyakorlatorientált (duális típusú) képzést.  A képzés célja a hosszú távú kötődés megalapozása a vállalathoz és termékeihez, valamint egy biztonságosan tervezhető életpálya és karriermodell létrehozása volt. A gyakorlati időszakok során a partnercégek az iparvállalat által igényelt készségeket és képességeket is beillesztették a mérnökképzésbe (csapatmunkában történő együttműködés, kommunikációs és prezentációs készség fejlesztése, tulajdonosi szemlélet, kreativitás és újítás). A hallgatók a 3,5 év során változatos, de egyben nagyon intenzív, gyakorlatorientált tantervet teljesítettek.

2012 szeptemberében a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél 14, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél pedig 11 duális járműmérnök hallgató kezdte meg tanulmányait. Jelenleg a Kecskeméti Főiskolán mintegy 30 partnercéggel együttműködve közel 200 duális hallgató tanul. A járműmérnöki alapszak mellett a gépészmérnöki, a műszaki menedzser, az anyagmérnöki, a mérnökinformatikus, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kertészmérnöki alapszakok is elérhetők duális formában. A képzést indító partnercégek a választható szakokat is bővítve 2012 óta minden évben felvételt hirdettek. A végzős hallgatókon kívül a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél is további 24 duális hallgató tanul.

Az első duális hallgatók közül 17-en vehették át diplomájukat a diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésen. A cégek képviseletében Bíró Attila, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója és Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatója köszöntötték a végzősöket.

A diploma átvételével a duális hallgatók munkaszerződése lejárt, így mindkét fél – a frissdiplomások és a cégek is – mérlegelhették a továbbiakat.  A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél hat végzős a vállalat kutatási és fejlesztési központjában, egy végzős pedig beszállító-fejlesztési projektekben kapott állásajánlatot, ezzel együtt a hallgatók több mint fele a cég támogatásával mesterképzésben folytatja tanulmányait.