Közel 12 ezren szeretnének az új autógyárban dolgozni

A szlovák munkaügyi központnál kérdőív kitöltésével december 21-ig 11 600-an jelentkeztek állásra a Jaguar Land Rover új nyitrai gyárába.

A munkapiaci online kalauz oldalán (istp.sk) összesen 92 ezren kattintottak eddig erre a lehetőségre – tájékoztatta Marián Valentovič, a munkaügyi központ igazgatója a parameter.sk szlovákiai magyar internetes lapot. 2016-ban kezdődik meg a Jaguar majdani munkásainak kiválogatása, hogy aztán megkezdhessék felkészülésüket a különböző képzéseken. “2017-ben kezdődhet meg a képzésük. Arra számítunk, hogy 300-400 embert egyenesen Angliába, a vállalat jelenlegi gyárába küldhetünk képzésre. Ők képezhetik majd az alapvető menedzsment első szintjét, akik aztán a további munkásokat kiképzik a Jaguar nyitrai gyárába” – jegyezte meg a lapnak Ján Richter munkaügyi miniszter. Emlékeztetett arra, hogy nyitrai és aranyosmaróti járásokban 5500 álláskereső van, aki 40 évnél fiatalabb és ők képezhetik a célcsoportot, akiket átképezhetnek erre a munkára. “Meggyőződésem, hogy időben előállunk a megfelelő munkaerővel, hogy a negyedik autógyártó is sikeres lehessen Szlovákiában” – fogalmazott Richter.

Elmondta azt is, hogy a múlt héten találkozott a legnagyobb ipari szakszervezetek öt vezetőjével. Akiket ők képviselnek, azok adják a szlovák GDP 80 százalékát. Az autóiparról, gépiparról, elektrotechnikáról, kohászatról és építőiparról van szó. Az ipari szakszervezetekkel karöltve alakítanak majd ki képzési központokat.