Élénkül az olasz autópiac

Fiat 500e
Augusztusban már csak alig maradtak el az előző évitől az újautó-eladások Olaszországban a közlekedési minisztérium közleménye alapján. Az autóipari ágazat szakmai képviseleti szervezete, az ANFIA szerint a piac stabilizálódása jórészt a koronavírus-válság következményeinek az enyhítésére bevezetett állami intézkedéseknek köszönhető.

A római közlekedési minisztérium szerint augusztusban 88,8 ezer járművet helyeztek forgalomba Olaszországban, ami mindössze 0,43 százalékkal marad el a 2019 augusztusitól. Az év első nyolc hónapjában viszont az egy évvel korábbinál 38,9 százalékkal kevesebb, 809,6 ezer járművet helyeztek forgalomba.    “Augusztusban az idén először mutatta a stabilizáció jeleit az olasz autópiac a március és július között minden hónapban elszenvedett kétszámjegyű visszaesés után” – írja a minisztérium adatait kommentáló jelentésében az autóipari ágazati képviseleti szervezet, az ANFIA (Associazione Nazionale Fra Industrie Automobilistiche).

A szervezet közleményében egyúttal üdvözölte a kormány ösztönző intézkedéseit a koronavírus-válság által okozott károk kompenzálására. A kormány gazdaságélénkítő csomagjában több száz millió eurót különített el az autóipar megsegítésére. Az összeg nagy részét a legmodernebb belsőégésű motorral, elektromos, illetve hibrid hajtáslánccal rendelkező járművek értékesítésének a támogatására szánják fordítani a felhalmozott készletek csökkentése érdekében.     Augusztusban az Olaszországban piacvezető Fiat Chrysler (FCA) autógyár eladásai 2,65 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a csoport piaci részesedése azonban 22,84 százalékra emelkedett a 2019 augusztusi 22,75 százalékról.