Kitömik állami pénzzel az önvezető autózást fejlesztő magyar vállalkozást

aiMotive
Magyarország fontos szerepet tölt be az elektromos és önvezető járművek fejlesztésében, a magyar gazdaság versenyképességét segíti, ha az autóipar modern területei lendületet kapnak – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Budapesten, az önvezető járműveket fejlesztő AImotive Kft. tőkeemelésének bejelentéséről tartott tájékoztatón.

A 20 millió dolláros (mintegy hatmilliárd forintos) befektetés részben a Lead Ventures alapkezelő egyik tőkealapjától érkezett, amelyet az MFB Invest és a Mol finanszíroz, részben pedig a Pénzügyminisztérium alá tartozó, elsősorban a magyar kis- és középvállalkozások finanszírozását támogató Széchenyi Tőkealap-kezelőtől.    A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország jó adottságokkal bír a járműgyártás terén, a kormány minden rendelkezésére álló eszközzel segíti az e területen működő vállalkozásokat.

Varga Mihály különösen fontosnak nevezte, hogy a magyar gazdaság minél előbb visszatérjen arra a növekedési pályára, ahol március előtt volt, mint mondta, az 5 százalékos növekedési tartomány reális kiindulópont lehet.

A 2015-ben alapított AImotive fejlesztéseinek jelentős részét magyarországi központjában végzi, emellett már három kontinensen képviselteti magát irodákkal. Az újonnan szerzett tőkét egyebek mellett termékeinek hazai továbbfejlesztésére, nemzetközi jelenléte erősítésére és új irodák nyitására fordítja.