Felmérték a hatásokat

A német vállalatok 56,2 százaléka tapasztalja a koronavírus-járvány negatív hatását, míg kedvező gazdálkodási hatásról 2,2 százalékuk számolt be.

Az egyik vezető német gazdaságkutató intézet, a müncheni egyetemen működő ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) 3400 vállalkozás megkérdezésével végzett felmérése során a negatív hatásokról beszámoló cégek aránya az utazási irodák és utazásszervezők körében volt a legmagasabb, 95,9 százalék, ezeket követték a vendéglátóipari cégek 79,8 százalékkal.    Kétharmadot – 66 százalékot – meghaladó a kedvezőtlen hatásokat tapasztaló cégek aránya egyebek mellett a pénzügyi szolgáltatóknál és az elektronikai cikkek gyártóinál. Erősen megszenvedik az új tipusú koronavírus okozta járványt a többi között a bútorgyártók, a gépgyártók, a járművek gyártásával, karbantartásával, javításával vagy kereskedelmével foglalkozó cégek, a szállítmányozók, a texil- és a ruházati ipari vállalatok és a közszféra intézményei, körükben rendre 50 százalék felett van a kedvezőtlen hatásokkal szembesülők aránya.

A legalacsonyabb – 11,8 százalékos – arányt az ingatlanok üzemeltetésével foglalkozó cégek körében mutatták ki. Rajtuk kívül csak a közműszolgáltatók (20,6 százalék) és a gyógyszergyártók (25 százalék) körében nem haladja meg az egynegyedet a negatív hatásokról beszámoló vállalatok aránya.

Az adatok ágazatok szerinti bontása alapján leginkább a feldolgozóipart és a kereskedelmet hátráltatja a koronavírus-járvány. A feldolgozóipari cégek 63 százalékánál érzékelnek negatív hatásokat. Ezen a csoporton belül a cégek 76,4 százaléka beszámolt arról, hogy le kellett mondani vagy el kellett halasztani üzleti utakat, 52 százalékuknál nehézségekbe ütközik az alapanyagok vagy az árucikkek előállításához szükséges termékek, alkatrészek szállítása, 46,3 százalékuknál a külföldi leányvállalatok működését akadályozza a vírus terjedése, és 44,1 százalékuk a kereslet csökkenéséről is beszámolt. A leginkább sújtott területek az elektronikai ipar, a gépgyártás, a bútoripar és a vegyipar.    A kereskedelemben ugyancsak 63 százalékos a kedvezőtlen hatásokat érzékelő vállalkozások aránya. Körükben leginkább – 65,9 százalékos említési aránnyal – az értékesíteni tervezett áru beszerzésében mutatkoznak gondok, a kereslet csökkenését 58,7 százalék tapasztalja, üzleti, szolgálati utakat az érintett vállalatok 52,3 százalékánál kellett törölni vagy elhalasztani.

A szolgáltató szektorban 50,3 százalék a járvány miatt gondokkal küszködő cégek aránya. A legnagyobb gond a kereslet csökkenése, erről számolt be az érintettek 65,5 százaléka. Az ágazat problémáit legfőképpen a szakmai vásárok és kongresszusok elmaradása és a turizmus igen jelentős visszaesése okozza.