Jelentősen nőtt a Ford vesztesége

Egyszeri tétel miatt jelentősen nőtt a Ford amerikai járműgyártó negyedik negyedéves vesztesége, az egyszeri tétel nélkül azonban a részvényarányos eredmény 12 centre emelkedett az egy évvel korábbi 3 centről, bár elemzők magasabbra, 17 centre számítottak.  A cég tavalyi adózás utáni profitja mindössze 47 millió dollár, részvényenként 1 cent volt a 2018. évi 3,68 milliárd dollár, részvényarányosan 92 cent után.

Az adózott veszteség 1,7 milliárd dollár, részvényenként 42 cent lett az egy évvel korábbi 100 millió dollár, részvényarányosan 3 cent veszteség után, elsősorban azért, mert a negyedévben a Ford 2,2 milliárd dollárt utalt át a munkavállalói nyugdíjalapba.    A Ford negyedéves bevétele 5 százalékkal, 39,7 milliárd dollárra csökkent, de így is minimálisan nagyobb lett a szakértők által várt 39,6 milliárd dollárnál.    A Ford tavalyi adózás utáni profitja mindössze 47 millió dollár, részvényenként 1 cent volt a 2018. évi 3,68 milliárd dollár, részvényarányosan 92 cent után.

A cég a nyereség ilyen jelentős mértékű visszaesését az európai érdekeltségeknél végrehajtott szerkezetátalakítással összefüggő magas kiadásokkal, illetve a tavalyi utolsó negyedévben a munkavállalói nyugdíjalapba befizetett 2,2 milliárd dollárral magyarázta.    Az egyszeri tételek nélkül a Ford tavalyi nyeresége 6,4 milliárd dollárt tett ki, részvényenként 1,19 dollár volt.    A járműgyártó tavalyi bevétele 3 százalékkal, 155,9 milliárd dollárra csökkent.