Még kínaibb lett a Mercedes

BAIC
Jelezte szándékát részesedésének további növelésére a német Daimler járműipari vállalatban a kínai BAIC csoport azt követően, hogy nyílt piaci vásárlásokkal öt százalék fölé emelte részvénypakettjét.

A Daimler bejelentette az értékpapír felügyeletnek, hogy a BAIC 5,23 százalékos szavazó részesedésre tett szert közvetlen és közvetett részvénytulajdonlás révén.     A BAIC a HSBC pénzintézet közreműködésével növelte meg részvénytulajdonát a Daimlerben. A Daimler szóvivőjének hétfői közleménye szerint a HSBC-től kapták a tájékoztatást a szavazó részvénypakett öt százalék fölé emelkedéséről. A BAIC nem kommentálta az értesülést.

A BAIC-csoport (Beijing Automobile Group Co Ltd) tőzsdén jegyzet autóipari érdekeltsége, a BAIC Motor Corp Ltd., a Daimler kínai közös vállalati partnere október közepén jelezte egy befektetői konferencián, hogy mind a BAIC, mind a Daimler a részvénytulajdonlás kölcsönös növelésére törekszik.

A Reuters hírügynökség még márciusban belső vállalati forrásoktól úgy értesült, hogy a Daimler megbízta a Goldman Sachs bankházat, vizsgálja meg részesedése növelésének lehetőségeit a hongkongi tőzsdén jegyzett BAIC autógyárban.    Szintén a Reuters számolt be az igén augusztusban belső forrásokra hivatkozva a két cég tervéről a haszongépjárműveket gyártó Foton Daimler Automotive (BFDA) közös vállalat üzemeinek felújítására Mercedes-Benz márkájú teherautók gyártásához.

A BAIC a Daimler fő vegyes vállalati együttműködő partnere Kínában. Közös vállalatuk a pekingi Beijing Benz Automotive vállalat Mercedes-Benz modelleket gyárt.

A Daimler legnagyobb részvényese, a 9,69 százalékos részvénypakettel rendelkező szintén kínai Zhejiang Geely Holding Group autóipari csoport szóvivője közölte: “hosszú távú kapcsolat fenntartásában vagyunk érdekeltek a Daimlerrel. Nem reagálunk minden spontán hírre. Támogatjuk a Daimler vezetőségének üzleti stratégiáját”.

A Geely még 2018 elején vásárolta fel közvetítők révén a birtokában lévő Daimler részvényeket. A befektetés közvetlen eredményeként a Geely és a Daimler Kínában fogja gyártan az elektromos Smart modellek következő generációját.    A kínai Geely a tulajdonosa a Volvo autógyárnak is.

A BAIC a Daimler mellett még a dél-koreai Hyundai Motor vállalattal folytat együttműködést.