1 milliónál is több SUV-ot vettek idén a németek

Egymilliónál is több új szabadidő-autót (SUV) állítottak forgalomba az év eleje óta Németországban, amire soha korábban nem volt példa – írták német hírportálok a szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) adatai alapján.

Az egymilliós határt novemberben lépte át az újonnan forgalomba helyezett terepjárók és SUV-ok száma, és a hónap végére elérte az 1 millió 30 ezret, ami 18 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.    Így ennek az autófajtának emelkedik a legnagyobb mértékben a népszerűsége. Valamennyi forgalomba állított új gépkocsit tekintve a terepjárók és SUV-ok aránya 31 százalékos az idén, ami ugyancsak történelmi csúcs.    Az utóbbi évtizedben kibontakozott trend alapján a terepjárók és SUV-ok részaránya 2025-re eléri az 50 százalékot az új autók között, mérséklődő növekedési ütem mellett pedig 2030-ra lesz meg az 50 százalék – nyilatkozott a legismertebb német ágazati elemző, Ferdinand Dudenhöffer.

Azonban egyelőre nem látszik trendforduló, annak ellenére sem, hogy egyre fontosabb ügynek számít a klímaváltozás elleni küzdelem. Így leginkább arra lehet számítani, hogy folytatódik a terepjárók és SUV-ok előretörése – tette hozzá a duisburgi-esseni egyetem (UDE) autóipari kutatóintézetének (Center Automotive Research – CAR) társigazgatója.    A KBA kimutatása szerint a 83 millió lakosú Németországban 64,8 millió gépjárműnek van forgalmi engedélye. A döntő többség – 47,1 millió darab gépjármű – személygépkocsi. Ezek átlagéletkora 9,5 év, a 2 évesnél újabb autók aránya 13,5 százalék.