Kevesebb pénzt fizet a BMW

Több ezer munkavállalónak csökkentheti a bérét Németországban a BMW járműgyártó társaság egy takarékossági program részeként – jelentették német hírportálok.

A Wirtschaftswoche című lap értesülése szerint ötezernél is több magasan képzett munkavállaló fizetése csökkenhet, egyes esetekben éves szinten 10-14 ezer euróval (3,35-4,69 millió forint).    A megszorítás azokra a dolgozókra vonatkozik, akik egy két évre szóló megállapodással 35 órás heti munkaidő helyett 40 órát vállaltak. A munkaadó ezzel megspórolta számos új dolgozó alkalmazásának és betanításának költségét. Most viszont az érintett mintegy 17 ezer munkatárs egyharmadának esetében nem kívánja meghosszabbítani a megállapodást, így ők ismét 35 órát dolgozhatnak, és kevesebb pénzt vihetnek haza.    Az üzemi tanács ezt ellenzi. “Gondoskodunk arról, hogy a magasan képzett munkatársak továbbra is 40 órában dolgozhassanak” – mondta Manfred Schoch, a testület vezetője a gazdasági lapnak.

A Wirtschaftswoche szerint a lépés 100 millió euró alatti összeggel csökkentené a költségeket, ami szinte csepp a tengerben, tekintve, hogy a társaság vezetése 2022-ig 12 milliárd eurós megtakarítást akar elérni. A tervezett költségcsökkentési program további elemei között szerepel a nyereség után járó prémium csökkentése, és tervezik azt is, hogy a bajor vállalat adminisztratív részlegeinél nem töltik be a megüresedő állásokat.

A BMW az idei második negyedévben 25,715 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el, ami 2,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 24,993 milliárd euróhoz képest. Az adózás utáni nyereség 1,480 milliárd euró volt, 28,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 2,866 milliárdtól.         A müncheni központú társaság három hónap alatt 647 504 BMW, Mini és Rolls-Royce márkájú kocsit adott el, ami 1,5 százalékos növekedés. A BMW motorkerékpárokból 54 582 darab kelt el, ami 6,8 százalékos növekedés éves összevetésben.