Angliából jön az új Juke

Nagy-Britanniában fogja gyártani a legújabb Juke modellt a Nissan – jelentette be az autógyár három héttel Nagy Britannia uniós kilépésének a határideje előtt.

Nagy-Britannia megállapodás nélküli uniós kilépése (a “kemény Brexit”) a médiában gyakran idézett szakértők szerint akár a brit járműipar fennmaradását is veszélybe sodorhatja.    A Nissan még az uniós kilépésről 2016-ban rendezett brit népszavazás előtt, 2015-ben döntött a Nissan Juke modell gyártásának az északkelet-angliai Sunderland üzemébe helyezéséről.

Az új modell gyártására való átállás keretében a Nissan megszünteti a sunderlandi üzemben az éjszakai műszakot és a jelenlegi 7 ezerről 6 ezerre csökkenti az alkalmazottak számát. Az új Juke modell angliai tervezésébe és gyártásába 100 millió font-sterlinget invesztált a Nissan.

A Nissan Motor Manufacturing (UK) Ltd., a Nissan brit leányvállalata jelenleg a Nissan Qashqai, Juke és Leaf modelleket gyártja. A Richard Aucock of Motoring Research piackutató szerint a sunderlandi üzem 2016-ban 507 ezer autót gyártott. A Nissan Europe elnöke Gianluca de Ficchy jelezte, hogy a folyó pénzügyi évben a 360 ezer autó lehet a brit üzem termelése.