Hatalmas veszteség a Waberersnél

Waberers, Waberer's
A Waberer’s International Nyrt. 9,1 millió euró nettó veszteséggel zárta a második negyedévet az egy évvel korábbi, 100 ezer eurós veszteség után, 172,7 millió euró – a tavalyi második negyedévinél 6,4 százalékkal kisebb – árbevétel mellett – közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján közé tett, nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi jelentésében.

Az első fél évben 13,6 millió euró volt a nettó veszteség az egy évvel korábbi 100 ezer eurós veszteséggel szemben. Az árbevétel az első fél évben 354,9 millió eurót tett ki, 2,4 százalékkal alatta marad a tavalyi első fél évinek.    A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (ebidta) éves összehasonlításban a második negyedévben 41 százalékkal, 12 millió euróra, az első fél évben pedig 31,3 százalékkal, 27,2 millió euróra csökkent.

A jelentésben Robert Ziegler vezérigazgató kifejtette: az egész ágazatot súlyosan érintette a március végi Brexit-határnap. Ezen túlmenően az élesben áprilisban indult új, SAP-alapú fuvarirányítási rendszer az első hetekben működési és teljesítményproblémákkal küzdött, az ebből adódó üzletvesztés szintén hatást gyakorolt az áprilisi eredményekre. Május második felére azonban a fuvarozási piac kezdett helyreállni, az árszintek júniusra fokozatosan normalizálódtak – mondta.    A vezérigazgató szerint kezdeményezéseik első pozitív jelei kezdenek megjelenni, visszatértek a 2017-ben látott kihasználtsági szintekre. Ezzel együtt a vállalat további lépéseket tett az üzleti működés javítására, különösen a nemzetközi fuvarozási szegmensben, ahol folytatják a flottacsökkentési programot.

Az átalakítások középpontjában a csoport nemzetközi tevékenységeinek teljes átstrukturálása áll, mely a társaság európai működésének összes kulcsfontosságú – kereskedelmi, fuvartervezési és végrehajtási – területét érinti. A vezérigazgató e lépések és az aktuális iparági helyzet fényében bízik abban, hogy az év második felére ezek az intézkedések látható javulást hoznak.    Készül a cég az október 31-én esedékes második Brexit-dátumra is, a megállapodás nélküli Brexitre.