Csúcson a foglalkoztatás az unióban

Az euróövezetben több mint 10 éves mélypontra csökkent, az Európai Unióban pedig történelmi mélyponton állapodott meg a munkanélküliségi ráta májusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint.

Az euróövezet 19 tagállamában szezonális kiigazítással 7,5 százalékra csökkent májusban a munkanélküliségi ráta az áprilisi 7,6 százalékról és a tavaly májusi 8,3 százalékról.     Az idén májusban elért munkanélküliségi ráta 2008 júliusa óta a legalacsonyabbnak számít az euróövezetben. A piac az áprilisival megegyező, 7,6 százalékos munkanélküliségi rátát várt májusra is az euróövezetben.    Az Európai Unió 28 tagállamában szezonális kiigazítással 6,3 százalékos munkanélküliségi ráta alakult ki májusban az áprilisi 6,4 százalék és a tavaly májusi 6,9 százalék után.     A májusi ráta az uniós nyilvántartás 2000 januári kezdete óta a legalacsonyabb.     Az Eurostat kimutatása szerint májusban 15 millió 653 ezren voltak munka nélkül az EU 28 tagállamában, ebből 12 millió 348 ezren az euróövezet 19 tagállamában.

Áprilishoz képest, az EU-ban 71 ezerrel, az euróövezetben 103 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz képest az idén májusban 1,277 millióval kevesebben voltak munka nélkül az EU-ban és 1,133 millióval kevesebben az euróövezetben.

Májusban a Cseh Köztársaságban regisztrálták a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 2,2 százalékosat. Németországban 3,1 százalék, Hollandiában 3,3 százalék volt a munkanélküliség.      A legmagasabb munkanélküliségi rátát, 18,1 százalékosat Görögországban jegyezték fel (márciusi adat). Spanyolországban májusban 13,6 százalékos, Olaszországban pedig 9,9 százalékos munkanélküliségi ráta alakult ki.    Az Eurostat májusra vonatkozó összesítése nem végleges, négy ország, köztük Magyarország adatai még hiányoznak.