Robbanás előtt a kollaboratív robotok piaca

A kollaboratív robotok globális piacán rohamos növekedésre számítanak az elkövetkező évek során. A várakozások szerint 2025-re a területen végrehajtott beruházások hússzorosukra emelkednek, 373 millióról 12,3 milliárd dollárra. A piaci részesedés a vállalkozások folyamatos automatizációs igényeinek köszönhetően, emellett a munkaerőpiaci hiány miatt növekszik. A trendet a Markets and Markets elemzésének adatai támasztják alá.

A kollaboratív robotok (azaz kobotok) sokoldalú és rugalmas megoldást jelentenek a hagyományos ipari robotokkal összevetve. Az új robotikai kategóriát 2008-ban vezette be Esben Østergaard, a Universal Robots társalapítója.  Østergaard mérettől függetlenül minden vállalat számára elérhetővé kívánta tenni a robot technológiát. Ezért kicsi, felhasználóbarát, rugalmas és gazdaságos robotokat fejlesztett ki, melyekkel az emberek biztonságosan képesek együtt dolgozni, akár szoros közelségben is. Napjainkra világszerte egyre több vállalat használ robotokat gyártási folyamatainak automatizálására. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Robotics Federation, röviden IFR) a kollaboratív robotokat a legfontosabb technológiai trendek közé sorolja, melyek a jövőben nagyban meghatározzák majd a piacot.

De vajon miért ilyen népszerűek a kobotok? A kis- és középvállalkozások számára, melyeknek a hagyományos ipari robotok megvásárlása túl komoly beruházást jelentene, a kollaboratív robotok megfizethető alternatívát biztosítanak. Ugyanakkor a szerkezetek sokkal felhasználóbarátabbak és könnyebben integrálhatóak a már meglévő munkafolyamatokba költséges átépítés vagy gyártócsarnokok létrehozása nélkül. A munkabiztonság a kollaboratív robotok esetében elengedhetetlen – ez teszi lehetővé, hogy az ember kollégák közelében dolgozhassanak, akik így kreatívabb feladatok ellátására koncentrálhatnak.

A Markets and Markets legújabb elemzése szerint a kollaboratív robot piac előretörése folytatódik. Az adatok szerint a piac 2018-ban elért 710 millió dolláros forgalma 2025-re 12,3 milliárdra nő majd. A kollaboratív robot szegmens minden évben átlagosan 50,31 százalékkal nő. Az elemzők ezt az elképesztő növekedést jórészt a kobotok olyan vitathatatlan előnyeinek tulajdonítják, mint az alacsony ár és a gyors megtérülés, mely tényezők különösen fontosak a kis- és középvállalkozások számára. A kollaboratív robotika iránti érdeklődés az automatizáció minden iparágra kiterjedő, egyre növekvő mértékének is köszönhető, ami közvetlenül az Ipar 4.0-hoz köthető.