Kínai várossal kötött autóipari együttműködést az állam

Kínában
A délnyugat-kínai Csungking önkormányzata és a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium együttműködési megállapodást írt alá autóalkatrészek és elektronikai termékek gyártására.

A Hszinhua kínai hírügynökség a csungkingi tudományos és technológiai hivatalra hivatkozva azt közölte, hogy a két fél gyárat épít a kínai város Tongnan kerületében. Az 50 millió jüan (7 millió dollár, 1 jüan=42,26 forint) beruházással létesülő gyárban autóalkatrészeket, okostelefonokat és érintőképernyőket fognak tervezni, fejleszteni és gyártani.     A hivatal szerint a gyár éves termelésének értéke eléri majd a 1,5 milliárd jüant.

Kína és Magyarország 2016-ban hozott létre Technológiai Transzfer Központot Csungkingban, amely azóta 43 terv megvalósulását támogatta – emlékeztetett a kínai hírügynökség.    Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter idén április 28-án részt vett a csungkingi magyar főkonzulátus és a Csungkingi Tudományos és Technológiai Hivatal által szervezett kínai-magyar autóipari innovációs fórumon. A rendezvényen szakmai előadásokon bemutatták a Magyar-Kínai Technológia Transzfer Központ nyújtotta lehetőségeket. Majd az “okos autóiparról” tartottak előadást magyar egyetemi oktatók, kutató intézetek, több autóipari vállalat, továbbá helyi vezető szakmai intézetek és vállalatok képviselői.