Jelentősen nőtt a Caterpillar profitja

Jelentősen, de az elemzők által vártnál kevésbé nőtt a világ egyik legnagyobb építőipari jármű- és eszközgyártója, az amerikai Caterpillar tavalyi utolsó negyedévi profitja, elsősorban a kínai kereslet csökkenése miatt.

A december végével záródott három hónapban a Caterpillar adózott eredménye 1,048 milliárd dollár, részvényenként 1,78 dollár lett az egy ével korábbi 1,299 milliárd dollár, részvényarányosan 2,18 dollár veszteség után.     Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 1,78 dollár lett, elmaradt az elemzői várakozások átlagában szerepelt 2,98 dollártól.    A Caterpillar bevétele az utolsó negyedévben nagyjából megfelelt a szakértők által várt szintnek, 14,3 milliárd dollár volt, 10,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.    A cég közlése szerint tavaly az utolsó három hónapban – elsősorban a kínai keresletcsökkenés miatt – visszaestek eladásai az ázsiai és csendes-óceáni térségben.
A Caterpillar tavalyi bevétele 20 százalékkal, 54,7 milliárd dollárra nőtt, adózott eredménye 10,26 milliárd dollár lett, tízszerese az egy évvel korábbinak.     A cég az idei évre 11,25-12,75 milliárd dollár közötti profitra számít.