Megkongatták a vészharangot a német vállalatok

német feldolgozóipar
Egyre több német vállalat számol a világgazdasági helyzet romlásával a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Országos Szövetségének (DIHK) ismertetett felmérése szerint.

Az évente kétszer elvégzett felmérés új adatai szerint a tavasszal regisztrált 10 százalékról 25 százalékra emelkedett a világgazdaság kilátásait rossznak tartó német vállalatok aránya, a javulásra számító cégek aránya pedig 40 százalékról 27 százalékra süllyedt.    A kilátások javulására és romlására számító vállalatok arányának különbségéből képzett hangulatmutató így 30 pontról 2 pontra zuhant. Észak-Amerikát kivéve valamennyi térségben emelkedett a borúlátó cégek aránya.

A német vállalkozásokat leginkább a gazdaságpolitikai keretfeltételek alakulása nyugtalanítja, a tavaszi 48 százalékról 50 százalékra emelkedett a gazdaságpolitikát az első számú bizonytalansági tényezőnek tartó vállalatok aránya. Jelentős a kereslet csökkenése, az árfolyamváltozások és a képzett munkaerő hiánya miatti aggodalom is.    A romló hangulat a létszámfejlesztési tervekre is hat, az új munkatársak felvételével számoló vállalatok aránya a tavaszi 43 százalékról 39 százalékra süllyedt, és 5 százalékról 13 százalékra emelkedett mindazon cégek aránya, amelyek szerint kevesebb munkatársra lesz szükség a következő hónapokban. A felmérésben világszerte 3500 németországi, illetve külföldi leányvállalattal vagy telephellyel rendelkező német vállalkozást kérdeztek meg.

 

2 Comments on Megkongatták a vészharangot a német vállalatok

  1. Ha jól értem,akkor elloptak valami harangot???
    Ha már “megfújták”,akkor az ellopást jelent!
    Ha veszély közeledtét akarnak jelezni,akkor inkább “megkongatják” a vészharangot kedves újságíró!!

Comments are closed.