Csalással vádolják a Tesla vezérét

Értékpapírpiaci csalás miatt keresetet nyújtott be Elon Musk, az elektromos autókat gyártó Tesla vállalat vezetője ellen az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) .

A SEC a manhattani kerületi bíróságnál nyújtott be keresetet, amely szerint Musk hamis és félrevezető üzeneteinek sorozatával becsapta a befektetőket.    Elon Musk még augusztus 7-én Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy privatizálja a jelenleg tőzsdén lévő vállalatot, és 420 dolláros árfolyamon kivezetné a tőzsdéről, amihez megvan a szükséges tőke is. A SEC kérdésére sem volt hajlandó azonban közölni, hogy honnan, miből fedezi a vállalati részvények felvásárlását.     Musk bejelentése után a Tesla részvényeinek értéke azonnal szárnyalni kezdett, de ez hamarosan zuhanásba fordult, amikor kiderült, hogy nincs meg a fedezet a privatizáláshoz, a Tesla-vezér pedig közölte, hogy meggondolta magát. Amerikai lapok akkor kínai befektetőt vagy befektetőket sejtettek a háttérben.    A cég részvényesei polgári peres eljárást indítottak, arra hivatkozva, hogy Elon Musk félrevezette őket, és így tetemes anyagi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

A SEC által benyújtott kereset szerint Musk semmilyen potenciális pénzügyi partnerrel nem folytatott tárgyalásokat, és tisztában volt egy ilyen tranzakció bizonytalanságával. A SEC el akarja tiltani Muskot a vállalat vezetésétől. A hírre tíz százalékkal estek a Tesla-részvények értéke.

A SpaceX űrhajózási vállalatot is irányító Musk közleményében indokolatlannak nevezte az ellene benyújtott keresetet. Elkeserítő és csalódást keltő a SEC lépése, mert – mint fogalmazott Musk – az ő cselekedeteit mindig is az igazság, az átláthatóság és a befektetők érdeke vezérelte, és a tisztesség számára a legfontosabb.    Harvey Pitt, a SEC korábbi vezetője azt mondta a CNBC hírtelevíziónak, hogy a SEC keresete büntetőeljárást is vonhat maga után, és ez esetben pénzbüntetéssel vagy akár szabadságvesztéssel is sújthatják Muskot.