Még nincs is Audi Q6, de már nálunk készülnek az alkatrészei

 A Hydro Extrusion Hungary Kft. (korábban Sapa) székesfehérvári présüzemében 21,8 millió euró (mintegy 6,9 milliárd forint) értékű beruházást valósított meg.    Az alumíniumsajtoló és megmunkáló cégcsoport fejlesztéséhez a magyar kormány a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) értékelése alapján 1,15 milliárd forint egyszeri, vissza nem térítendő készpénztámogatást, illetve a beruházáshoz kapcsolódóan 1,46 milliárd forint fejlesztési adókedvezményt ítélt meg.

Frank Iepema ügyvezető igazgató elmondta, hogy a beruházás keretében egy év alatt üzembe állították a mintegy 16 millió eurós új présgépet, amely jelenleg a legmodernebb gyártóeszközük. Ennek segítségével számos, új fejlesztésű – és hamarosan piacra kerülő – elektromos autó számára tudnak különleges alumínium alkatrészeket gyártani.    Megjegyezte, hogy az Audi Q6 és a Jaguar I-Pace elektromos autók projektjeit már elnyerték, azok alumínium alkatrészeit gyártják majd rajta.    A cégvezető rámutatott, hogy a préssel egyedi gyártásra lesznek képesek: olyan alumíniumötvözetekből tudnak alkatrészeket előállítani, amelyek nagymértékben elnyelik az ütközési energiákat. Megjegyezte, hogy kevés cég képes erre a világon, s a fejlesztésben a magyar mérnökök élen jártak.

Kifejtette, hogy 2016 óta szállítanak kisajtolt, megmunkált és felületkezelt alumíniumtermékeket az autóipar számára. Frank Iepema szerint a jövő az alumíniumé, hiszen míg egy hagyományos autóba átlagosan 19 kilogrammnyi sajtolt alumíniumot gyártottak, addig a teljesen elektromos autók gyártásához akár 280 kilogramm alumíniumra is szükség lehet.    Kiemelte, hogy a székesfehérvári üzem jelenleg 1569 embert foglalkoztat.

A beruházás során az új prés telepítése mellett épületbővítésre és a megmunkáló kapacitás fejlesztésére is sor került. A prés építésében és beüzemelésében több külföldi beszállító is részt vett, de a tervezésben és a kialakításban a magyar mérnökök tudása és ötletei nagy szerepet játszottak.

A norvég tulajdonú cég 2007 óta van jelen Székesfehérváron: akkor az Alcoa egyes tevékenységeit és üzemcsarnokait vette meg a Sapa, majd a Sapa előbb 50, 2017-ben pedig 100 százalékos tulajdonosa lett a Hydro. A cégcsoport globálisan több mint 35 ezer embert foglalkoztat, éves árbevétele 6 milliárd euró volt 2016-ban.    A Hydro székesfehérvári gyára tavaly 260 millió euró (mintegy 82 milliárd forint) árbevételt ért el.