Összeborul a BMW és a Mercedes

Autómegosztó szolgáltatásának egyesítésére készül két német autógyártó társaság, a BMW és a Daimler – írta a Handelsblatt című német üzleti lap.

A beszámoló szerint a két társaság hónapok óta tárgyal a fúzióról. Első lépésként a BMW 208 millió euróért (64,5 milliárd forint) megvásárolta a Sixt autókölcsönző cég 50 százalékos tulajdonrészét a DriveNow nevű, közösen működtetett autómegosztó vállalkozásból.     A Sixt továbbra is részt vesz a DriveNow működtetésében, de csak külső partnerként. Az üzletrész kivásárlásával pedig megnyílt az út a DriveNow és a Daimler 100 százalékos tulajdonában lévő Car2Go autómegosztó vállalkozás egyesülése előtt.

Mindkét cég veszteséges, főleg a terjeszkedés nagy költsége miatt. Azonban az üzletág fejlesztése a BMW-nek és a Daimlernek egyformán fontos, mert a nagyvárosok belső kerületeiben működő autómegosztó szolgáltatásokkal könnyebben elérik a fiatal célcsoportokat, és hatékonyabban bevezethetik elektromos meghajtású modelljeiket.

A fúziótól azt is várják, hogy kisebb ráfordítással építhetik ki az elektromos kocsikhoz szükséges töltőhálózatot, és együtt jobb esélyekkel vehetik fel a versenyt a nagyvárosi közlekedés új szereplőivel. Elsősorban a sofőrszolgálatokkal, mint az Európában terjeszkedő amerikai Uber és a kínai Didi, amelyek flottája a belátható jövőben önvezető kocsikból állhat, és jelentős részt szakíthat ki a piacból.

A 2011-ben alapított DriveNow 13 európai nagyvárosban működik, összesen 6250 autóval. A 2010 óta működő Car2Go világszerte 26 városban van jelen, flottája 14 ezer kocsiból áll. Egyesülésükkel a messze legnagyobb európai autómegosztó vállalat jöhet létre. Ezért az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága – az Európai Unió versenyfelügyeleti hatósága – a tervezett ügylet beható vizsgálatára készül – írta a Handelsblatt.

Az autómegosztó vállalatok üzleti modelljének lényege, hogy a felhasználó havi tagsági díjért és percalapú használati díjért bármikor szabadon autózhat a flottához tartozó kocsikkal a szolgáltatás működési területén.