Kevesebbet kell dolgozniuk az opeleseknek

Az Opel német autógyártó vezetősége és a munkavállalók képviselői megállapodtak a költségek mérséklését célzó tervről, amelynek keretében csökkentik a németországi munkahelyeken foglalkoztatottak munkaidejét.

A francia PSA-csoport által augusztusban átvett autóipari vállalat emellett felkínálja a részmunkaidő és az előnyugdíj lehetőségét az 57 és 60 év közötti korosztályhoz tartozó munkavállalóknak – közölte az Opel, az üzemi tanács és a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall.     Az igazgatási és fejlesztési osztályokon legalább az év első felében csökkentett munkaidőben dolgoznak majd, és április 1-jétől a heti 40 órás munkaidőt előíró szerződésekben 35 órára csökkentik a munkaórák számát.     A tervezett munkaidő-csökkentéssel elérendő célokat vagy a megmentendő állásokat illetően nem közöltek pontos információkat.     Az Opel gyorsan akar jelentős profitot elérni, de üzembezárások és elbocsátások nélkül.

Az Opel 1929 óta volt az amerikai General Motors (GM) tulajdonában, egy ideig a legnagyobb német autógyár rangját is viselhette. 1999 óta azonban a brit Vauxhall testvérmárkával együtt nem tudott pozitív üzemi eredményt felmutatni. A francia PSA konszern tulajdonába nyáron került. Az együttműködéstől a PSA középtávon évente 1,7 milliárd eurós megtakarítást vár elsősorban a beszerzés, valamint a kutatás-fejlesztés terén.     A Vauxhall testvérmárkával közösen az Opel Európa-szerte 38 ezer embert foglalkoztat, a dolgozók felét Németországban.