Kínai konkurensével egyesül az Uber

Feladja a ráfizetéses versenyt és egyesül Kínában legnagyobb helyi konkurensével az Uber – számoltak be hétfőn jól értesült forrásokra hivatkozva nemzetközi hírügynökségek.

A részvénycserés megállapodást az értesülések szerint akár már hétfőn is bejelenthetik a felek, az Uber China és a Didi Chuxing Technology. Az egyesüléssel a Didi 28 milliárd dolláros és az Uber China 7 milliárd dolláros piaci tőkeértékével számolva 35 milliárd dollár piaci tőkeértékű vállalat jön létre.

Az Uber China tulajdonosai 20 százalékos részesedést szereznek a fuzionált vállalatban. A tranzakció keretében a Didi egymilliárd dollárt fektet az Uber China anyavállalatába, a 68 milliárd dollár piaci tőkeértékűre becsült kaliforniai Uber Technologies Inc. cégbe.

A Didi maga is az Alibaba Group Holding, illetve a Tencent Holdings vállalatok fuvarmegosztó szolgáltatásainak az egyesülésével jött létre tavaly. Mivel az Uber China egyik legnagyobb befektetője a Baidu Inc. kínai internetes kereső platform, az egyesülés után a Didi Kína három legnagyobb internetes technológiai vállalatát tudhatja majd tulajdonosai között.

A Didi júniusban hajtott végre 7,3 milliárd dolláros tőkeemelést, melyben az Apple egymilliárd dollárral vett részt.

A Didi tavaly 100 millió dollárt fektetett az Uber legnagyobb amerikai versenytársába, a Lyft-be, emellett az Uber globális dominanciájának megtörése érdekében együttműködésre lépett az indiai Ola és a délkelet-ázsiai Grab vállalatokkal is.

Az Uber nyereségesen működik az Egyesült Államokban, Kanadában és a világ még száz városában. Évente viszont egymilliárd dollárt veszített Kínában a helyi konkurenciával folytatott árharcban.

Kína a múlt héten fogadta el a fuvarmegosztó szolgáltatások működését szabályozó és az idén novemberben hatályba lépő törvényt, ami megtiltja a szolgáltatások önköltség alatti nyújtását, a működés finanszírozását támogatásokból.