Hipersebességre kapcsol Kínában a Tesla

Az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla cég első kínai gyárában 2019 második felében beindul a részleges termelés – közölte a kínai város polgármesterét idézve több kínai internetes portál.

A Tesla júliusban állapodott meg a sanghaji hatóságokkal arról, hogy ott építi fel első elektromos autókat gyártó üzemét az Egyesült Államokon kívül. A beruházás értéke mintegy 2 milliárd dollár, az üzemben évi 500 ezer autót gyártanak majd.    Sanghajban a Tesla tömegterméknek szánt Model 3 autóját állítják majd elő.

Az amerikai-kínai kereskedelmi viszály elmérgesedése kényszerítette ki a döntést a Teslánál arról, hogy gyárat létesítsen az ázsiai országban. A kínai kormánynak az a döntése, hogy 25 százalékról 40 százalékra emelte az amerikai autók vámtételét – válaszul a washingtoni kormány vámemelésére -, ugyanis éppen a Teslát érintette a legérzékenyebben, tekintettel arra, hogy nem rendelkezik helyi gyártással és nem folytat együttműködést helyi partnerrel sem.      Ezen a helyzeten változtat a sanghaji üzem. Azért esett épp Sanghajra a Tesla választása, mert Kínába itt a legtöbb elektromos autó, a múlt év végén 165 ezer ilyen járművet tartottak nyilván.     Kínában rohamosan növekszik a teljesen elektromos, valamint a hálózatról is tölthető (plug-in) hibrid, összefoglaló nevükön “új energia járművek” (new-energy vehicles, NEV) értékesítése még az egyébként lassuló autópiaci forgalom közepette is. A NEV-értékesítés az idei első tíz hónapban 76 százalékkal, 860 ezerre nőtt.