Veszélyesek a hamis autóalkatrészek

Illegális szoftvereket, hamis termékeket foglalt le a NAV a társhatóságokkal közös ellenőrzéseken, amit a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete (JAF) is segített. A feltárt jogsértések a becslés alapján mintegy 67 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

A NAV pénzügyőrei és a JAF szakemberei az autószerelő-műhelyekben és autóalkatrész-kereskedésekben használt járműipari szoftverek, valamint a gépjármű-alkatrészek, kiegészítők eredetiségét vizsgálták.

A jogsértések a BMW, Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Toyota, Peugeot, Citroen, Opel, Chevrolet, Mercedes, Mitsubishi, Hyundai, Kia, Mazda, Honda, Nissan és a Renault személyautó-márkák, valamint a MAN, DAF, Renault és a Scania teherautó-márkák jogtulajdonosainak okozták a legnagyobb kárt. Az ellenőrzéseken a NAV megállapította, hogy a jogtulajdonosoknak okozott vagyoni hátrány becsült értéke csaknem 67 millió forint.

A pénzügyőrök a legtöbb ellenőrzést Győr-Moson-Sopron megyében végezték, lefoglaltak többek között számítógépeket, hamis szoftvereket, illetve félezer olyan kiegészítőt, melyeken a márkajelzést a jogtulajdonosok engedélye nélkül használták.  A jogtulajdonosoknak okozott kár becsült értéke csak ebben a megyében mintegy 59 millió forint volt. Az illegális szoftvereket tartalmazó számítógépeket szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt feljelentéssel átadták a NAV pénzügyi nyomozóinak.

A jövőben is várhatók közös ellenőrzések a járműipari jogsértések kiszűrésére, a hamis autóalkatrészek és illegális szoftverek ugyanis nemcsak a jogtulajdonosoknak okoznak kárt, hanem közlekedésbiztonsági kockázatot is jelenthetnek.